Slovenija z denarnimi povračili dostopnejša mednarodnim filmskim ustvarjalcem in vlagateljem

17. maj 2017
Slovenski filmski center bo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Ministrstvom za kulturo na največji evropski filmski tržnici v Cannesu, 22. maja ob 11. uri, svetovni filmski javnosti predstavil ukrep denarnih povračil.

Osnovni namen Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije, je spodbujanje ustvarjalnosti na nacionalnem filmskem in avdiovizualnem področju, ena od nalog pa promocija naše države kot zanimive filmske lokacije. Prav v smeri uresničevanja obeh zavez je Vlada Republike Slovenije oktobra 2016 sprejela ukrep, ki tujim avdiovizualnim producentom omogoča uveljavljanje pravice do denarnega povračila. Gre za pomemben premik v razvoju slovenske filmske industrije, ki prinaša tako tesnejše povezovanje med avdiovizualnim ustvarjanjem in gospodarstvom kot usmerjenost v evropsko finančno perspektivo in model nove ekonomije.

V skladu s sprejetim ukrepom je Slovenski filmski center marca 2017 na svojem spletnem mestu objavil Javni poziv za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo. Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za denarna povračila, je 1.000.000 EUR, z možnostjo začetka črpanja v letu 2018. Višina denarnega povračila znaša do 25 % skupno priznanih stroškov za izvedbo (post)produkcije posameznega projekta, porabljenih na ozemlju Republike Slovenije. Poziv je odprt do porabe sredstev oziroma do 15. septembra 2017, vlogo pa morajo prijavitelji oddati najmanj 45 dni pred začetkom snemanja v Republiki Sloveniji oziroma produkcije, če gre za animirani film.

Sprejeti ukrep in objavljeni javni razpis sledita Nacionalnemu programu za kulturo (2014–17), ki med prioritetnimi ukrepi za področje filma in avdiovizualne dejavnosti navaja uvedbo dodatne sheme finančne pomoči (denarne spodbude) za mednarodne producente, katerih produkcijska dejavnost je vezana na ozemlje Republike Slovenije, ob upoštevanju kulturnega testa in višine porabljenih sredstev na ozemlju Republike Slovenije.

Pravica do denarnega povračila je pomemben del celostnega razvoja filmske in avdiovizualne panoge. S pridom jo uporablja že kar precejšnje število držav, nenazadnje tudi sosednja Hrvaška. Dolgoročno prinaša pozitivne gospodarske, finančne in promocijske učinke, vpliva na razvoj storitvene dejavnosti in z njo povezane poklice, pripomore tudi k novim delovnim mestom v filmski ustvarjalnosti in, nenazadnje, krepi prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije.

Slovenija je ena od najbolj privlačnih lokacij v Evropi, tako glede naravnih in kulturnih danosti kot geografske lege. Mednarodnim filmskim producentom lahko zagotovimo logistično in tehnično podporo, jim ponudimo ustvarjalce, strokovnjake, obrtnike in asistente, ki razumejo filmsko umetnost in filmsko produkcijo, so mobilni in vajeni mednarodnih sodelovanj. Vse to je Slovenski filmski center že pred časom prepoznal in v pomoč mednarodnim filmskim produkcijam pričel z izvajanjem nalog filmske komisije, hkrati pa okrepil sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo.

Prepričani smo, da se bo s pravico do denarnega povračila okrepila konkurenčnost nacionalne filmske industrije in pospešilo vzpostavljanje naše države kot privlačne lokacije za snemanje in filmsko produkcijo.

Ukrep, ki tujim avdiovizualnim producentom omogoča uveljavljanje pravice do denarnega povračila, bo okrepil prepoznavnost ne le nacionalne filmske produkcije, temveč tudi Slovenije kot države, ki nedvomno ponuja izvirne in specifične lokacijske snemalne priložnosti.

DOBRODOŠLI V SLOVENIJI – DEŽELI, KJER FILMSKI MOTIVI POSTANEJO REALNOST

Zakaj je Slovenija ena najbolj vročih destinacij za filmske produkcije? Se gre zahvaliti legi »v srcu Evrope«, zaradi česar je dostopna z vseh koncev sveta? Raznolikosti, ki nas navkljub majhnosti spremlja na vsakem koraku? Ali pa dejstvu, da gre za eno najvarnejših držav na svetu? Kaj pa visoko usposobljeni strokovnjaki s področja filmske produkcije, ki jih v Sloveniji ni malo? Ali pa povračilo do 25 odstotkov vseh upravičenih stroškov za izvedbo produkcije in postprodukcije posameznega projekta? To je le nekaj dejstev, ki dokazujejo, da je Slovenija za filmske ustvarjalce izredno zanimiva.

Kratke razdalje, raznolika pokrajina in prekrasna arhitektura

Za Slovenijo pravijo, da je Evropa v malem. Različne lokacije, ki so med seboj oddaljene manj kot 90 minut vožnje z avtomobilom, so razpršene po štirih različnih geografskih regijah. Poleg tega je Slovenija edina država v Evropski uniji, ki na tako majhni površini združuje Alpe in Mediteran, Panonsko nižino in kraški svet. Tako boste tu našli različne geografske kulise, kot npr. alpske vrhove, jadransko obalo, travnike, hribe, gozdove, jezera, reke, plaže, gradove, palače in celo jame – vse pa je dostopno v manj kot 90 minutah vožnje iz glavnega mesta Ljubljane, ki je s številnimi arhitekturnimi presežki prav tako prečudovita lokacija za snemanja. Seveda pa ne gre pozabiti tudi številnih drugih mest in zasanjanih vasi, ki kar kličejo po kameri... Vse to je obdano s prečudovito zeleno naravo, zato ni čudno, da je zeleni turizem tudi glavna usmeritev Slovenije kot turistične destinacije, ki je kot potrdilo za svoja prizadevanja s strani National Geographica prejela ugledno nagrado s področja trajnostnega turizma World Legacy Award.

Usposobljeni filmski strokovnjaki in kadri, preprost postopek pridobivanja dovoljenj, do 25% povračilo stroškov

Poleg prečudovitih naravnih danosti in lepih mest z izjemno arhitekturo se Slovenija lahko pohvali s filmskimi kadri in strokovnjaki, ki lahko na različnih področjih nudijo pomoč pri projektu. In pa še nekaj: za snemanje na javnih površinah ni prav nobenih posebnih omejitev. Pridobivanje dovoljenj je enostaven postopek, brez izrednih pravil – običajno pa traja do pet delovnih dni. Ko vsemu temu prištejemo še finančne spodbude za vse vrste vizualne produkcije, postane jasno, zakaj je Slovenija z vidika filmske produkcije prava obljubljena dežela.

Številni filmi in reklame so že bili posneti v Sloveniji

Slovenija filmskim ustvarjalcem ni tuja. Eden odmevnejših tujih projektov je bilo zagotovo snemanje filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, kjer so za kuliso uporabili dolino Soče – menda zaradi izjemne podobnosti z Novo Zelandijo, kjer je nastal prejšnji film. Tudi bollywoodski filmski ustvarjalci so že odkrili lepote Slovenije – zato ne bodite presenečeni, če boste ob sprehodu okoli Blejskega jezera naleteli na katero od bollywoodskih filmskih ekip, ki s plesnimi vložki privablja prenekatere poglede. Poleg filmov je Slovenija priljubljena tudi za snemanje reklam. Ena od produkcijsko najbolj odmevnih je bila reklama za Audi, ki je navdušila svetovno javnost. V zadnjem času pa je največ pozornosti že med samim snemanjem pritegnila reklama za italijanskega proizvajalca avtomobilov, saj je v njej nastopil Chuck Norris, ki je bil nad Ljubljano tudi osebno naravnost navdušen.

Povezane novice