Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu 11. in 12. maja

10. maj 2017
Letošnji prvi Dnevi slovenskega filma naj bi v prihodnje postali tradicionalno srečanje

Na letošnjih Dnevih novega slovenskega filma v Sarajevu si bodo obiskovalci Kino Meeting Pointa lahko ogledali Nočno življenje, režiserja Damjana Kozoleta, Šiška Deluxe, režiserja Jana Cvitkoviča, Srečno, Orlo, režiserke Sare Kern in Nočna ptica, režiserke Špele Čadež. Uvodoma bo Dneve novega slovenskega filma odprl slovenski veleposlanik mag. Iztok Grmek, na predstavitvi pa bo sodelovala in občinstvo pozdravila tudi koproducentka filma Nočno življenje Amra Bakšić Čamo.

Kino Meeting Point je eno izmed osrednjih prizorišč vsakoletnega filmskega festivala v Sarajevu, letošnji prvi Dnevi slovenskega filma v tem mestu pa naj bi v prihodnje postali tradicionalno srečanje.

Zgled za pomen in odmevnost filmskih dogodkov v mestih bivše države, kjer so aktivna slovenske društva, je prišel iz Beograda, kjer je novembrska predstavitev slovenskih filmov v Jugoslovanski kinoteki že postal odmeven in dobro obiskan vsakoletni dogodek. Tamkajšnje Društvo Sava je tako letos spodbudilo tudi društva Slovencev v Sarajevu in v Pulju, da so filmske projekte prijavili na Urad za Slovence po svetu.

V dveh dneh si bodo obiskovalci tako ogledali štiri filme, dva celovečerna in dva kratka. Vsi prikazani filmi odgovarjajo in reflektirajo čas, v katerem živimo, predvsem pa izpostavljajo individualne usode posameznikov v primežu globalnega in velikokrat preveč banalnega sveta.

Projekt se pripravlja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu.

Vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Povezane novice