​Prva nagrada za Šiško Deluxe

09. november 2015
V nedeljo, 8. novembra se je zaključil 25. Filmski Festival Cottbus, ki je prinesel prvo mednarodno nagrado filmu Šiška Deluxe.

Prinesel mu je tudi najbolj primerno nagrado, saj je režiser Jan Cvitkovič večkrat izjavil, da je ta film naredil za občinstvo. In ravno občinstvo festivala v Cottbusu je filmu podelilo prvo nagrado. Ta prinaša filmsko klapo in 3000 evrov. Medtem pa si je film v slovenskih kinematografih v dveh tednih ogledalo 7342 gledalcev.

Strokovna žirija pa je nagradila dve slovenski koprodukciji: Zenit, režiserja Daliborja Matanića z glavno nagrado festivala za najboljši film in nagrado za najboljšo igralko, ki je pripadla Tihani Lazović ter Družinski film, režiserja Olma Omerzuja, ki je prejel nagrado za najboljšega igralca. To je češki igralec Karel Roden, ki je na festival poslal izjavo, da je zelo vesel, da vloge ni prejel pes, ki je tudi eden izmed glavnih likov filma. Nagradi za najboljša igralca prinašata 5000 evrov, nagrada za najboljši film pa 25.000 evrov.

Zenit je prejel še tretjo nagrado - nagrado združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film festivala. Za Družinski film je to druga nagrada, saj je oktobra že prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek na festivalu v Tokiu. Čez dva dni bo na ogled na otvoritvi Ljubljanskega filmskega festivala.

V Cottbusu pa so obeležili tudi dvajsetletnico Slovenskega filmskega centra in v posebnem programu prikazali film 9:06 režiserja Igorja Šterka iz leta 2009, ki ga na festivalu še niso prikazali, Igor Šterk pa je bil tudi član žirije za medkulturni dialog. Prvič so predvajali tudi film Oča režiserja Vlada Škafarja iz leta 2010, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Benetkah in Karpopotnika režiserja Matjaža Ivanišina iz leta 2013. Ob Karpopotniku je bilo predstavljen tudi dokumentarni film Hiške, premierno predstavljen na festivalu v Portorožu, v Cottbusu pa je imel svojo mednarodno premiero. Film sta režirala Matjaž Ivanišin in Darko Sinko. Ob članu žirije Igorju Šterku in gostu tekmovalnega programa Janu Cvitkoviču, sta se festivala udeležila tudi Vlado Škafar in Matjaž Ivanišin.

Povezane novice