Svetovna premiera filma Šiška Deluxe v Montrealu

25. avgust 2015
Šiška Deluxe, četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča potuje na mednarodni filmski festival v Montreal, kjer bo doživel svetovno premiero. Festival poteka od 27. avgusta do 7. septembra. Cvitkovičev film bo na sporedu 3. in 6. septembra.

Mednarodni filmski festival v Montrealu je edini tekmovalni festival v Severni Ameriki, ki ga priznava FIAPF (Mednarodna federacija producentskih združenj). Direktor festivala Serge Losique je film Šiška Deluxe povabil v sekcijo »World Greats«, ki je sicer netekmovalna, vendar kot pravi Losique je to program, »ki je namenjen izkušenim filmskim ustvarjalcem, v njem pa si lahko ogledamo zadnja dela najboljših svetovnih režiserjev.« Letos je v program uvrščenih 24 filmom, med najbolj znanimi imeni pa so Peter Greenaway, Peter Mullan, Ventura Pons, Ermanno Olmi, Cristina Comencini, Sergio Castellito.

V Cvitkovičevem najnovejšem filmu trije prijatelji iz otroštva, ki se še v svojih tridesetih preživljajo s priložnostnimi deli, nekega dne odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. Grenko‑sladka komedija pripoveduje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo samo najti svojo pot in imeti čim boljše življenje, tako kot vsi. Glavno vodilo filma je: »Pica, ki bo uresničila vse vaše želje!«

Film je nastal v produkciji Perfo in v koprodukciji češkega Evolution Films ter makedonskega Kino Oko. Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Češki filmski fond in Makedonska filmska agencija. Posnet je bil tudi s pomočjo Filmskega studia Viba film.

V glavnih vlogah igrajo Žiga Födransperg, David Furlan, Marko Miladinovič. Igrajo tudi Jana Prepeluh, Marjuta Slamič, Aleksander Rusić, Marijana Brecelj, Petre Arsovski, idr. Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Jan Cvitkovič, producenta Aleš Pavlin in Andrej Štritof,direktor fotografije Jure Černec, skladatelj Aleksander Pešut-Schatzi, montažerka Dafne Jemeršić, scenografa Vasja Kokelj, Ivan Bartling, kostumograf Emil Cerar, Žaklina Krstevska, oblikovalca maske Anja Godina, Goran Ignjatovski, snemalec zvoka Igor Iskra, oblikovalec zvoka Lukás Moudrý, koproducenti: Ondrej Zima, Pavel Bercik, Robert Naskov.

V tekmovalni program montrealskega festivala so uvrstili 26 filmov, v tekmovalni program prvencev pa 25 filmov. Med prvenci bodo prikazali tudi koprodukcijski film Naš vsakdan, bosanske režiserke Ines Tanović, ki je bil premierno prikazan na pravkar minulem festivalu v Sarajevu.

Po premieri v Montrealu bo Šiška Deluxe 15. septembra otvoril 18. Festival slovenskega filma v Portorožu, 29. oktobra pa bo začetek distribucije po slovenskih kinematografih.

Znana so tudi prva vabila na naslednje filmske festivale: oktobra Let's CEE na Dunaju in Cineast v Luksemburgu, novembra Cottbus v Nemčiji in Cinedays v Skopju ter januarja 2016 Trst.

Več na:

FB Šiška Deluxe

www.ffm-montreal.org

Povezane novice