Damjan Kozole in Petra Seliškar na Dunaju

18. september 2013
Na dunajskem filmskem festivalu LET’S CEE, ki poteka med 13. in 21. septembrom 2013 in je namenjen filmom iz srednje in vzhodne Evrope, bodo prikazali retrospektivo filmov režiserja Damjana Kozoleta.


Predvajali bodo njegove filme, ki so nastali po letu 2000; med njimi mednarodno najbolj uspešne filme Rezervni deli, Delo osvobaja in Slovenka. V sklopu retrospektive bo imel Kozole 17. septembra v Novomatic forumu tudi predavanje (Master Class) za študente

Festival bo prikazal dve retrospektivi, prva bo Kozoletova, druga pa bo pripadla priznanemu ruskemu režiserju Alexandru Sokurovu. Filme bodo predvajali v dunajskih kinodvoranah Urania in Actors Studio.

To je že druga retrospektiva Kozoletovih filmov v tujini. Leta 2005 je Ameriški filmski inštitut iz Washingtona pripravil retrospektivo njegovih filmov po ZDA in Kanadi. Njegovi filmi so bili takrat odmevno prikazani v številnih severnoameriških mestih, od New Yorka, Bostona in Chicaga do kanadskega Vancouverja.

Po nagradi za življensko delo, ki jo je Kozole lani novembra prejel na mednarodnem filmskem festivalu Medfilm Fest v Rimu, je dunajska retrospektiva ponovna potrditev mednarodnega ugleda, ki ga uživa ta slovenski režiser v tujini.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bodo prikazali šest del, med njimi tudi slovenski film Mama Evropa režiserke Petre Seliškar, ki se je pred tem predstavil na festivalih v Sarajevu in Prizrenu, januarja pa bo prikazan tudi na prestižnem filmskem festivalu v Rotterdamu.


http://www.letsceefilmfestival.com/

http://www.pogledi.si/pisma-bralcev/damjanu-kozoletu-nagrada-za-zivljenjsko-delo

http://www.letsceefilmfestival.com/index.php?id=109&category=4

Povezane novice