​Slovenski film se predstavlja na Dunaju

01. oktober 2015
Danes, 1. oktobra se na Dunaju začenja 4. izdaja mednarodnega filmskega festivala, ki nosi ime Let's CEE in predstavlja filme iz srednje in vzhodne Evrope, ter sega vse do Turčije in Kavkaza. Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra bo festival letos še posebej poudaril filmsko ustvarjanje iz Slovenije.

Danes, 1. oktobra se na Dunaju začenja 4. izdaja mednarodnega filmskega festivala, ki nosi ime

Let's CEE in predstavlja filme iz srednje in vzhodne Evrope, ter sega vse do Turčije in Kavkaza. Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra bo festival letos še posebej poudaril filmsko ustvarjanje iz Slovenije.

Začelo se bo že z današnjim otvoritvenim filmom, ki bo Zenit, uspešna hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija v režiji Daliborja Matanića, ki po uspešni premieri v Cannesu, potuje po vseh filmskih festivalih sveta, novembra pa se bo ustavil tudi na Ljubljanskem filmskem festivalu. V tekmovalnem programu bodo 4. in 5. oktobra predstavili tudi koprodukcijski film Ti me nosiš, igrani prvenec hrvaške režiserke Ivone Juke (Hrvaška-Slovenija-Srbija-Črna gora).

Jutri, v petek 2. oktobra bo ob 20:15 na sporedu glasbeni dokumentarni film Čas za improvizacijo, režiserjev Tine Lesničar in Janeza Stucina. Film nam predstavlja slovenske jazzovske glasbenike, ki študirajo in igrajo v New Yorku, Amsterdamu in na Dunaju. Po pogovoru z režiserjema filma in glasbenikoma Igorjem Matkovičem (trobenta) in Janijem Modrom (kitara), bo ob 22:00 tudi koncert, ki se mu bosta pridružila še basist Robert Jukić in bobnar Vladimir Kostadinović. Film je nastal v produkciji Perfo Production, ki bo na festivalu predstavila tudi film Šiška De Luxe, režiserja Jana Cvitkoviča,

Film bo na sporedu 8. in 9. oktobra in bo avstrijska premiera. Projekcije se bo udeležil režiser Jan Cvitkovič, ki bo na festivalu tudi član mednarodne žirije za kratke filme. Film bo na sporedu v posebnem programu z naslovom Prijatelji za vedno –presežki. V istem programu bo na sporedu tudi koprodukcija Postali bomo prvaki sveta, kjer se je Perfo Production ravno tako zapisal kot koproducent. V posebnem pogramu z naslovom Družina za vedno - presežki pa bodo 9. 10. in 11. oktobra predvajali film Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja, ki se bo prav tako udeležil avstrijske premiere svojega filma. V programu z naslovom Knjiga in film bo na sporedu film Čefurji raus!(2013), drugi film režiserja in pisatelja Gorana Vojnovića, ki bo 9. oktobra nastopil v knjigarni Philadelphiabrücke.

V programu kratkih filmov se bosta predstavila dva filma iz Slovenije: Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi, režiserke Svetlane Dramlić, v produkciji Arkadene in Svetlo črna, režiserja Reneja Maurina, v produkciji AGRFT.

Festival Let's CEE pa je na letošnji festival povabil tudi ustanovna člana glasbene skupine Laibach:

Iva Saligerja in Elka Ebra, ki bosta 5. oktobra imela »Masterclass« z naslovom Zmaga pod soncem: fikcija in realnost.Za to priložnost bosta na sporedu tudi dva dokumentarna filma, ki se ukvarjata s fenomenom Laibach: Prerokbe ognja (1996), režiserja Michela Bensona in Razdružene države Amerike (2006), režiserja Saša Podgorška.

Pri predstavitvi slovenskih filmov in avtorjev na Dunaju sta sodelovali Skica, edini slovenski kulturni center v tujini in Slovenski filmski center.

Več na:

www.letsceefilmfestival.com

www.skica.at/Skica

Povezane novice