Slovenski film se predstavlja v Luxemburgu

07. oktober 2015
Med 8. in 25. oktobrom bo v Luksemburgu potekal osmi festival srednje in vzhodnoevropskega filma CinÉast, na katerem letos že četrtič sodeluje tudi Slovenija.

V tekmovalnem programu igranih filmov se bo predstavilo sedem filmov, med njimi je tudi slovenski režiser Olmo Omerzu, s koprodukcijskim filmom Družinski film, ki je svetovno premiero doživel na pravkar končanem festivalu v San Sebastianu. Film bo na sporedu 13. In 10. oktobra.

Naslednji slovenski film na programu je celovečerni film Dom, režiserja Metoda Pevca, ki so ga izbrali kot enega izmednajboljših dokumentarnih filmov regije, ki je v fokusu festivala. Film bo predstavil njegov producent Danijel Hočevar, ki bo tudi sodeloval na koprodukcijski delavnici CinÉast Pro, to pa festival pripravlja v sodelovanju z Luksemburškim filmskim skladom (Film Fund Luxembourg) in združenjem producentov ULPA (Luxembourg Union of Audiovisual producers). Film Dom je na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil vesno za najboljši dokumentarni film, na CinÉastu pa bo na sporedu 18. oktobra.

V programu izvirnih komedij, ki so v zadnjem času nastale v vzhodni in srednji Evropi, pa bo13. in 20. oktobra na sporedu Šiška Deluxe, režiserja Jana Cvitkovič. Film je te dni na sporedu tudi na filmskem festivalu Let's CEE, ki poteka na Dunaju in obeležuje dvajsetletnico Slovenskega filmskega centra. Potem potuje na festival v Cottbus, Cinedays v Skopju, januarja 2016 na festival v Trst in februarja na beograjski FEST.

NaCinÉastu pa bodo 17. oktobra v programu animacij za otroke predstavili tudi kratka filma Ki-ki-do (Princ iz močvirja, Sto nesrečnih gobic) režiserja in animatorja Grega Mastnaka, ki sta pred tem bila predstavljena tudi na festivalu animiranega filma aprila v Stuttgartu.

V programu najbolj izstopajočih filmov pa se bosta 12. In 14. oktobra predstavili tudi koprodukcijska filma Ti me nosiš, režiserke Ivone Juke, letošnji kandidat Črne gore za tujezičnega oskarja in Kosec, režiserja Zvonimirja Jurića, najboljši koprodukcijski film po mnenju žirije zadnjega Festivala slovenskega filma.


Več na:

www.cineast.lu/2015

Povezane novice