Slovenski kratki filmi na filmski tržnici v Clermont Ferrandu

30. januar 2015
Od 30. januarja do 7. februarja bo potekal že 37. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu

V sklopu festivala se bo od 2. do 6. februarja odvijala tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri se bodo slovenski kratki filmi letos predstavili drugič. Prav tako kot lani, si bo Slovenski filmski center stojnico delil s Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Skupna je tudi vizualna podoba. Koncept obeh glavnih inštitucij na področju avdiovizualnega na Hrvaškem in v Sloveniji je regionalno povezovanje, ki poteka tako na področju produkcije kot promocije.

Na največji festivalski tržnici kratkih filmov v Evropi pa se ne bo predstavil le Slovenski filmski center, ampak tudi Mednarodni festival animiranega filma Animateka in društvo Kraken, ki si prizadeva za uveljavljanje in promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme. Kraken med svoje cilje uvršča vzpostavitev rednega programa za prikazovanje kratkega filma v kinematografih ter izobraževanje zainteresirane javnosti o posebnostih te raznolike filmske forme. Aktivno sodelujejo s filmskimi avtorji, teoretiki, producenti in distributerji kratkega filma, tako pri nas kot v tujini, ter si prizadevajo, da bi skupaj zagotovili večjo prepoznavnosti slednjega v našem prostoru in širše.

Slovenski filmski center je pravkar izdal tudi katalog kratkih filmov (Shorts), v katerem se predstavlja kar 24 filmov, ki so bili končani v letu 2014 in najavlja tudi filme, ki bodo končani spomladi. Med filmi je 11 igranih, 4 dokumentarci, 4 animirani in 5 eksperimentalnih. Katalog spremlja tudi DVD že končanih kratkih filmov.

Več informacij o festivalu najdete tukaj.

Povezane novice