​Slovenski filmi in avtorji na Berlinalu

03. februar 2017
Od 9. do 19. februarja bo potekal 67. Berlinski filmski festival. Na letošnjem festivalu bosta slovenske barve v uradnem programu zastopali dve manjšinski koprodukciji.

V tekmovalnem programu za otroke in mladino (Generation) bo na sporedu kratki film V modrino (19 minut), ki je nastal v hrvaško-slovenski koprodukciji. To je prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo finančno podprl Slovenski filmski center. Režiserka filma je hrvaška režiserka Antoneta Alamat Kusijanović, pomemben slovenski prispevek k filmu pa prinašajo direktor fotografije Marko Brdar, oblikovalec zvoka Julij Zornik in producent Zoran Dževerdanović, ki ga poznamo po filmu Idila režiserja Tomaža Gorkiča.

Za program panorama pa je bila izbrana makedonsko-slovensko-belgijska koprodukcija Dan brez imena režiserke Teone Strugar Mitevske, četrti celovečerni igrani film makedonske režiserke, ki se z novim filmom že tretjič uvršča na Berlinale. Slovenski ustvarjalci pri filmu so oblikovalka kostumov Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska in producent Danijel Hočevar.

Na sejemskih projekcijah pa se bo premierno predstavil dokumentarni celovečerni film Družina, drugi celovečerni film režiserja Roka Bička, ki je uspešno debitiral s filmom Razredni sovražnik (2013), premiero prikazanim na beneškem filmskem festivalu, bil eden izmed treh nominirancev za nagrado Lux, ki jo podeljuje Evropski parlament, doma pa je dosegel več kot 50.000 gledalcev. Družina je observacijski dokumentarni film, v katerem je režiser deset let spremljal glavnega junaka. Projekcija na berlinskem sejmu bo izhodišče za čim boljšo festivalsko premiero filma.

V spremljevalnem programu festivala European Shooting Stars, ki ga pripravlja European Film Promotion, edina evropska organizacija za filmsko promocijo, čigar član je tudi Slovenski filmski center, se je med desetimi mladimi igralci uvrstila tudi slovenska igralka Maruša Majer. Za izbrane igralce je med 9. in 13. februarjem pripravljen intenziven program. Vrhunec dogodka bo v ponedeljek, 13. februarja ob 19:00, ko bo v Berlinale Palastu, osrednji dvorani festivala, potekala podelitev nagrad vzhajajočim zvezdam leta 2017.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že štirinajsto leto poteka Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstill direktor fotografije Lev Predan Kowarski , ki se je podpisal pod kratkim filmom Srečno, Orlo (2016) režiserke Sare Kern, ki se je uvrstil na zadnji beneški filmski festival, ter celovečernima filmoma Pot v raj (2014) in Julija in alfa Romeo (2015) režiserja Blaža Završnika. Med kritiške talente pa se je letos uvrstila Petra Meterc, filmska kritičarka in novinarka.

Predstavljen bo nov Filmski vodič za leto 2017 (celovečerni igrani in dokumentarni film), že četrto leto zapored pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki bo svojo premiero doživel v soboto, 4. februarja na sejmu kratkega filma v Clermont Ferrandu.

Slovenski filmski center (SFC) se bo tudi letos predstavil v stavbi Martin Gropius Bau, kjer domuje berlinski filmski sejem in bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.

V letu 2017 bo Slovenski filmski center obeležil že dvanajsto leto skupne predstavitve s Čehi in Slovaki pod znamko CEC - Central European Cinema. V soboto, 11. februarja bodo vse tri države priredile skupni otvoritveni sprejem v Academie Lounge.

Povezane novice