​Še eno uspešno leto za slovenski film v Trstu

11. januar 2017
V petek, 20. januarja se bo v Trstu začela 28. izvedba tržaškega filmskega festivala. Festival bo trajal do nedelje, 29. januarja. Letošnja slovenska udeležba na festivalu je zelo bogata in sledi tisti iz leta 2015, ko se je na tržaškem festivalu začelo praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra.

Slovenski filmi bodo nastopili v vseh treh tekmovalnih programih, pa tudi v različnih posebnih programih.

Za tekmovalni program desetih igranih celovečernih filmov so izbrali Nočno življenje, režiserja Damjana Kozoleta, ki bo na sporedu v torek, 24. januarja ob 20:00 uri v dvorani Tripcovich, ki je s tisoč sedeži največja dvorana festivala. Vsi tekmovalni filmi imajo status italijanske premiere, med njimi je tudi srbski film Dobra žena, režiserke Mirjane Karanović zmagovalec zadnjega Ljubljanskega filmskega festivala in Z druge strani, hrvaškega režiserja Zrinka Ogreste, ki je bil premierno prikazan na zadnjem Berlinalu. Projekcije se bo udeležil tudi režiser Damjan Kozole.

V programu enajstih celovečernih filmov bodo v soboto, 21. januarja ob 20.00 prikazali film Houston, imamo problem! režiserja Žiga Virca, našega kandidata za tujezičenaga oskarja v letu 2016. Tudi ta film bo na sporedu v dvorani Tripcovich. Istega dne, ob 14:00 bodo v dvorani Miela prikazali kratki film Srečno, Orlo režiserke Sare Kern, ki se je uvrstil v tekmovalni program kratkih filmov. Film, ki se je premierno že predstavil v Italiji, v tekmovalnem programu zadnjega beneškega festivala, so uvrstili med osemnajst izbranih filmov.

Že prvi dan festivala pa bo v netekmovalnem programu dokumentarnih filmov ob 16:30 prikazan koprodukcijski film Brezmejno, nemškega režiserja Petra Zacha. Poetični tekst za film je prispeval slovenski pesnik Aleš Šteger in pripoveduje o pokrajinah in prebivalcih srednje Evrope. V nedeljo, 22. januarja bo kot poseben dogodek v dvorani Miela ob 14:00 na sporedu igrani film Komedija solz režiserja Marka Sosiča, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Portorožu, konec februarja pa prihaja v slovenske kinematografe. Istega dne ob 22:00 bo na sporedu koprodukcijski film Dan osvoboditve, ki prikazuje turnejo skupine Laibach v Severni Koreji in je prikazan v sklopu fokusa na baltski film.

V torek, 24. januarja pa bo ob 14:00 potekala še posebna projekcija restavrirane verzije filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, ki po slavnostni premieri na festivalu v Cannesu potuje tudi po drugih mednarodnih festivalih.

V sklopu festivala bo že sedmo leto potekalo koproducentsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (22.-24. januar). Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije: prvič je to bila Španija, potem Francija, skandinavske države, nemško govoreče države, Benelux, leta 2015 angleško govoreče dežele Velika Britanija, Irska, ZDA in Kanada, lansko leto Španija, Portugalska in Južna Amerika, letos pa ponovno Francija in prvič tudi Baltske države (Latvija, Litva in Estonija). Srečanje je namenjeno 22 koprodukcijskim izbranim projektom, ki iščejo partnerje, izboljšavi dokumentarnim in igranim projektom, ki že imajo za sabo prvo montažo. Med tremi izbranimi celovečernimi filmi v programu First Cut Lab bo tudi slovenski projekt Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in produkcije Nosorogi.Povezane novice