Dnevi slovenskega filma na Dunaju

26. november 2016
V avstrijski prestolnici bodo pod okriljem filmskega festivala LET'S CEE od danes, 26. novembra do ponedeljka 28. novembra potekali Dnevi Slovenskega filma, s podnaslovom Ljubezen, moč in poezija.

Dunajskemu občinstvu bodo predstavili tri slovenske filme - Mama Vlada Škafarja (2016), Circus Fantasticus (2010) Janeza Burgerja in slovenski film noir Psi brezčasja (2015) Mateja Nahtigala.

V ospredju Škafarjevega filma je mama, ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Avtorja sta pri filmu zanimali mama in hči, a vsaka posebej in ne toliko njun odnos. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčerke pa Vida Rucli. Mama bo današnji otvoritveni film. To je že tretja letošnja avstrijska projekcija Škafarjevega filma, ki se je najprej predstavil junija na festivalu v Innsbrucku, potem septembra na festivalu v Gradcu, ter sedaj prispel tudi do prestolnice!

Jutri bo na vrsti Burgerjeva drama Circus Fantasticus. Režiser je film opisal z besedami: "Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred sto leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami."

Kot zadnjega bodo 28. novembra prikazali Nahtigalov film Psi brezčasja, ki bo avstrijska premiera. Zgodba filma pripoveduje o nekdanjem kriminalcu Roku, ko se po vrnitvi v domači kraj odloči raziskati nenavadne okoliščine bratove smrti. Na pomoč mu priskoči inšpektor Kramer, vendar se zdi, da uradnih organov resnica ne zanima. Rok se zato vrne na stara kriminalna pota. Toda ribarjenje v kalnih vodah mafijskega podzemlja ga zanese v osrčje kriminalnih in političnih spletk, kjer je lahko usoden vsak napačen korak.

Projekcije bodo v dunajskem kinu Urania. Slovenske filmske dneve organizirajo mednarodni filmski festival LET'S CEE, Slovenski kulturno-informacijski center Skica in Cineplexxx International, v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Vse projekcije bodo v kinu Urania ob 19:00.

Nazadnje so Dnevi slovenskega filma potekali na Dunaju leta 2014 pod naslovom Ljubezen, prevara, kruh in igre.

Povezane novice