Slovenska filmska karavana na turneji v aprilu

20. april 2016
Domača filmska karavana je v aprilu brez predaha na poti.

16. aprila je svetovno premiero na newyorškem Tribeca film festivalu uspešno prestal film Houston, imamo problem! Po prvi projekciji je režiser Žiga Virc povedal, da je "navdušen nad reakcijami gledalcev, med katerimi se je že takoj po prvi projekciji vzpostavil kritičen dialog in vprašanje o tem, ali je zgodba filma zgodovinsko resnična ali konstrukt še ene teorije zarote. S tem je moj avtorski namen dosežen,« je dodal.

Slovensko premiero bo film doživel 25. aprila ob 20.30 v ljubljanskem Kinodvoru, v domača kina pa prihaja 5. maja.

Iz filmskega festivala v Bolzanu, kjer se je slovenska ekipa uspešno predstavila s filmi Jana Cvitkoviča, Janeza Burgerja in Špele Čadež, je slovenska delagacija odpotovala na Češko v Plzen. Tam od 15. do 21. aprila poteka festival Finale Plzen, ki ima, zanimivo, enako glavno nagrado kot ljubljanski Liffe – podeljujejo namreč vodomca. Zanj se bo v tekmovalnem programu potegoval Družinski film Olma Omerzuja (na sliki zgoraj), češko občinstvo pa bo v sekciji Festival Zoom, ki predstavlja zmagovalne filme nacionalnih festivalov, videlo še Idilo Tomaža Gorkiča, v sekciji čeških koprodukcij pa Cvitkovičevo Šiško DeLuxe. V sklopu festivala tradicionalno potekajo predstavitve filmskih projektov, ki so še v fazi razvoja ali predprodukcije. Ob čeških in slovaškihprojektihsta bila predstavljena še madžarski in slovenski. Slovenski igrani film z naslovom Bujenje, ki je prvenec v razvoju Matjaža Ivanišina, je pred mednarodnimi strokovnjaki predstavil Miha Černec iz Staregare. V Plznu so predstavniki filmskih skladov in centrov iz Madžarske, Hrvaške, Slovenije, Poljske in Furlanije-Julijske krajine spregovorili še o financiranju manjšinskih koprodukcij.

Naši kratki in animirani

Takoj po "finalu" Finala Plzen pa se v Zagrebu začenjajo 25. Dnevi hrvaškega filma, kjer se bo posebej predstavil Festival slovenskega filma z letošnjim izborom kratkih filmov. Direktor festivala v Portorožu Igor Prassel jih je izbral devet.

Kot direktor mednarodnega festivala animiranega filma Animateka pa bo v prvih dneh maja slovenske animirane filme skupaj s 14 predstavniki iz Slovenije pospremil še na VAF - Višegrad Animation Forum. Gre za iniciativo stanovskih društev s področja animiranega filma iz Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske in Slovenije. Društvo slovenskega animiranega filma - :D'SAF! je soustanovni član iniciative, katere osrednji dogodek je pitching kratkih animiranih filmov. Letos bo v kategoriji animiranih TV serij Grega Mastnak predstavljal svoj projekt Princ Ki-Ki-Do, ki nastaja v produkciji zavoda OZOR in s sofinanciranjem SFC ter RTV. V sekciji kratkih animiranih filmov pa bo Tina Zadnik, podiplomska študentka Visoke šole za umetnost UNG, predstavljala projekt Še eno! / One more!.

Dnevi slovenskega filma ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije

V istem času kot Dnevi hrvaškega filma, torej od 21. do 24. aprila, se bodo v najlepšem kinu v Bratislavi – kinu Lumiere,začeli Dnevi slovenskega filma, ki napovedujejo niz posebnih dogodkov Slovenskega filmskega centra ob 25-letnici Slovenije, v sodelovanju z našimi veleposlaništvi v tujini.

Poosamosvojitveno domačo filmsko produkcijo bodo predstavljali igrani celovečerci Petelinji zajtrk (2007), Oča (2010), Srečen za umret (2013), Razredni sovražnik (2013), ŠiškaDeluxe (2015) ter dokumentarni film Aleksandrinke (2011). Za sladokusce pa bo tu še restavrirana verzija Sedmine Matjaža Klopčiča (na sliki), ki bo premiernaprojekcija "digitalne" verzije v tujini.

Dnevi slovenskega filma bodo junija potekali še v Argentini, Limi in Urugvaju, septembra pa v Braziliji in na Madžarskem.

Povezane novice