​Naši na turneji po Južni Ameriki

10. junij 2016
V aprilu so potekali Dnevi slovenskega filma v Bratislavi. V tem mesecu pa se filmske predstavitve selijo tudi čez lužo. Naši filmi bodo v juniju obiskali kar tri južnoameriške države - Peru, Argentino in Urugvaj.

Od 1. do 11. junija se v panorami slovenskega filma predstavljajo na festivalu Al este de Lima (Vzhodno od Lime) v glavnem mestu Peruja. Občinstvo si je v preteklem tednu že lahko ogledalo filme Čefurji, raus! (2013) Gorana Vojnovića, Lahko noč, gospodična(2011) Metoda Pevca, Drevo (2014) Sonje Prosenc, Panika (2013) Barbare Zemljič, Zapelji me Marka Šantiča, Izlet (2011) Nejca Gazvode, kot zadnja dva na sporedu včeraj pa sta bila filma Šiška Deluxe (2015) Jana Cvitkoviča in Razredni sovražnik (2013) Roka Bička. Vsi filmi so prevedeni v španščino.

V tekmovalnem programu se za nagrade potegujeta dve slovenski manjšinski koprodukciji Zenit (2015) Daliborja Matanića in Družinski film (2015) Olma Omerzuja.

Naslednja postaja za našo filmsko reprezentanco bo Argentina. V Buenos Airesu bodo Dnevi slovenskega filma potekali na Inštitutu za film in avdiovizualno umetnost (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales), kjer bodo omenjeni filmi (namesto Panike bo predvajan Cirkus Fantasticus -2010 Janeza Burgerja) prikazani v kinu Gaumont od 16. do 22. junija. Otvoritveni film Izlet, bo pospremil tudi režiser Nejc Gazvoda, tudi soscenarist filma Razredni sovražnik, ki bo takoj zatem odpotoval v Montevideo, glavno mesto Urugvaja, kjer se bo isti program odvrtel še v tamkajšnji kinoteki Cinemateca Uruguaya. Od 21. do 28. junija bo torej v tej državi organizirana prva retrospektiva slovenskih filmov, ki obeležujejo tudi 25letnico slovenske osamosvojitve. Retrospektive potekajo v sodelovanju Slovenskega filmskega centra z našim veleposlaništvom v Buenos Airesu.

V prihajajočih mesecih se bodo Dnevi slovenskega filma dogajali na Hrvaškem, Madžarski, potem pa bodo spet pogledali čez lužo – v Brazilijo

Povezane novice