Retrospektiva slovenskega filma letos že drugič v Italiji

17. junij 2016
Po aprilski predstavitvi slovenskih filmov na festivalu v Bolzanu (Bozen), slovenska izbrana vrsta odhaja še na 9. Filmfestival del Garda.

Program je pripravil italijanski filmski kritik Nicola Falcinella, ki slovenski film spremlja že več let.

Izbral je dva filma, ki sta bila na sporedu v Bolzanu, oba je Jan Cvitkovič posnel lansko leto: celovečerno komično dramo Šiška Deluxe in kratki film Ljubezen na strehi sveta.

Včeraj so že predvajali Cvitkovičev kratki film, ki ga je z navdušenjem sprejelo 200 gledalcev.

Danes je bil na sporedu film Srečen za umret, prvenec Matevža Luzarja iz leta 2013, jutri bo na sporedu Drevo, prvenec Sonje Prosenc iz leta 2014, ki je na festivalu uvrščen tudi v tekmovalni program še s štirimi drugimi filmi: italijanska Antonia režiserja Ferdinanda Cita Filomarino, o življenju milanske pesnice Antonie Pozzi in "Monitor" režiserja Alessia Lauria, italijansko-maroški My name is Adil režiserjev Adila Azzaba in Andrea Pellizzera, ki prikaže mladega emigranta v Milanu. Tekmovalni program zaključuje nizozemsko romunski film A Long Story" Joriena van Nesa.

Leta 2013 je nagrado za najboljši prvenec prejel Nejc Gazvoda za film Izlet.

Slovensko predstavitev bo v soboto zaključil skok v žanrski film, ki ga bo predstavila grozljivka Idila, lanskoletni žanrski celovečerni prvenec Tomaža Gorkiča. Film se je v Italiji premierno predstavil novembra 2015, na festivalu znanstveno fantastičnega filma v Trstu.

Predstavitev sovpada s 25-letnico slovenske neodvisnosti, kar so poudarili tudi v sporočilu za javnost, v katerem je Nicola Falcinella zapisal, da »izbrani filmi, med katerimi so trije prvenci, prikazujejo različne pristope, teme in žanre, od neodvisne grozljivke do grenkosladke komedije o starostnikih, do avtorske drame.«

Povezane novice