Film Nočno življenje prihaja v kinodvorane

22. november 2016
V kinodvorane končno prihaja film Nočno življenje, za katerega je režiser Damjan Kozole julija letos v Karlovih Varih prejel prestižni kristalni globus za najboljšo režijo.

Ženja Leiler je ob tem uspehu v Delu zapisala: "Nagrada za najboljšega režiserja, ki jo je na festivalu v Karlovih Varih za film Nočno življenje prejel Damjan Kozole, je najvišja mednarodna nagrada za slovenski film po osamosvojitvi." Na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel največ nagrad, kar štiri vesne: Damjan Kozole spet za najboljšo režijo, Pia Zemljič za najboljšo žensko vlogo, Matija Vastl, Dejan Spasić in Petre Arsovski za najboljšo stransko vlogo ter Neža Zinajić in Dušan Milavec za najboljšo scenografijo.

Film je bil po premieri v Karlovih Varih prikazan na številnih festivalih od Motovuna, Zadra, Sarajeva, Aleksandrije, Luksemburga, Montpellierja do Cottbusa, čaka ga pa še vrsta pomembnih festivalov.

V glavni vlogi nastopa Pia Zemljič, ki je nadušila festivalsko občinstvo in mednarodne kritike. Ti so po festivalu v Karlovih Varih filmu in njeni vlogi namenili izjemne kritike. Pia, ki je od novembra nova stalna članica Drame SNG, je bila septembra v Portorožu proglašena za filmsko igralko leta, oktobra pa je dobila še Borštnikovo nagrado za igro. Skratka, izjemno leto za Pio. Pia je v Portorožu po premieri izjavila: "Tako po igralski, kot po človeški plati mi je bil Nočno življenje eden najljubših projektov!"

Letošnji Borštnikov nagrajenec za igro je tudi Jernej Šugman, ki v filmu igra Piinega moža in ki je na snemanju na dveh stopinjah celizija v krvi preležal celo noč na pločniku. V filmu nastopajo še ostali znani igralci: Marko Mandić, Jana Zupančič, Peter Musevski, Mojca Partljič, Dejan Spasić, Matija Vastl…

Nočno življenje je deveti film Damjana Kozoleta, enega najuspešneših slovenskih filmskih režiserjev, avtorja mednarodno uspešnih filmov Rezervni deli (tekmovalni program berlinskega festivala), Delo osvobaja (zlata palma v Valeciji) in Slovenka (Toronto, v tujini najbolj prodajan slovenski film).

Film, ki je inspiriran z afero Baričevič, po režiserjevih besedah "izziva gledalčev konformizem. Film postavlja vprašanja in ne daje odgovorov, gledalec naj si sam sestavi interpretacijo dogodkov. Odpira tudi dilemo, kaj bi mi storili v takšni situaciji."

Scenaristi filma so Damjan Kozole, Ognjen Sviličić in Urša Menart, direktor fotografije Miladin Čolaković, avtorji glasbe Kostov in Silence, montažer Jurij Moškon, scenografa Dušan Milavec in Neža Zinajić, kostumografinja Zora Stančič, direktor filma Mitja Kozamernik, producent Danijel Hočevar. Film je nastal v produkciji Vertiga iz Ljubljane, koproducenta pa sta Sisters and Brother Mitevski iz Makedonije in SCCA/pro.ba iz BiH.

Film se bo začel predvajati v ponedeljek 21.11. v Domžalah, od torka, 22.11. v Ljubljani v Kinodvoru in v Celju, od četrtka 24.11. pa v ljubljanski Komuni, Koloseju in v distribuciji po vsej Sloveniji. Distributer filma je Cinemania group.

Povezane novice