Filma Adria Blues in Dvojina premierno v Karlovih Varih

04. junij 2013
Danes je uradno objavljen program 48. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih.

Tekmovalni program vzhodno od zahoda je namenjen odkrivanju talentov iz srednje in vzhodne Evrope, letos bo med njimi kar šest prvencev. Slovenija, Slovaška, Rusija in Poljska bodo imele na programu po dva filma, Ukrajina, Srbija, Estonija in Romunija pa po en film. Za Miroslava Mandića in Nejca Gazvodo je to njun drugi celovečerni film.

Nejc Gazvoda bo že drugo leto zaporedoma gostoval v Karlovih Varih. Lansko leto je bil njegov prvenec Izlet prikazan v programu desetih režiserjev po izboru ameriške revije Variety.

Vsekakor je uvrstitev dveh slovenskih filmov v ugledni tekmovalni program mednarodnega festivala A kategorije velik uspeh za slovenski film. S tem se že približujemo letu 2005, ko so se v Karlovih Varih predvajali kar trije slovenski filmi: Uglaševanje, režiserja Igorja Šterka v glavnem tekmovalnem programu, Ruševine, režiserja Janeza Burgerja v programu vzhodno od zahoda in Predmestje, Vinka Möderndorferja v sekciji revije Variety.

V osmih letih pa so se kriteriji za tekmovalni program vzhodno od zahoda bistveno zaostrili, saj sedaj direktor festivala sprejema izključno filme, ki še niso bili prikazani na nobenem drugem festivalu.

Nagrada za najboljši film v programu vzhodno od zahoda prinaša 20.000 ameriških dolarjev.

Več na:

http://www.kviff.com/en/news/2285-juraj-lehotskys-miracle-to-launch-east-of-the-west-competition-section/

Povezane novice