Dnevi slovenskega filma v Beogradu

21. november 2016
Od 22. do 25. novembra 2016 bo potekala predstavitev slovenskih filmov v Beogradu. To bo tretji retrospektivni filmski dogodek v srbski prestolnici po osamosvojitvi, drugi po lanskem letu, ko je glavni organizator postal Društvo Sava, kot se imenuje združenje Slovencev v Beogradu.

Dnevi slovenskega filma na prizorišču nove stavbe Jugoslovanske kinoteke nameravajo postati vsakoletni dogodek, ki utrjuje prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji. Slovenski filmi se sicer redno prikazujejo na različnih srbskih festivalih, redkeje pa so na rednem kinematografskem sporedu. Vsakoletni festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi.

Tudi tokrat sta soorganizatorja Slovenski filmski center in Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, priključila pa se je tudi Slovenska kinoteka, Društvo Sava pa podpira Urad za Slovence po svetu.

Letošnji otvoritveni dan bo namenjen restavrirani slovenski klasiki: v torek, 22. novembra ob 18:30 bo na sporedu Dolina miru (1956) režiserja Franceta Štiglica, ki po predstavitvi v letošnjem programu Cannes Classics, doživlja svoje drugo filmsko življenje: po projekciji na Kongresnem trgu v Ljubljani, so film videli na filmskem festivalu v francoskem Arrasu, decembra pa bo na sporedu na festivalu evropskega filma v Washingtonu. Za predfilm bo na sporedu devetminutni film Derby, ki ga je Jože Pogačnik posnel leta 1965. Svečana otvoritev pa bo pripadla restavrirani verziji filma Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča.. Projekcije se bosta udeležila igralca Rade Šerbedžija in Snežana Nikšić, ki sta film pospremila tudi decembra 2015, na slavnostni premieri v Slovenski kinoteki.

Restavracijo in digitalizacijo obeh filmov je financiral Slovenski filmski center.

Na sporedu bodo še trije sodobni celovečerni igrani filmi: v sredo,23. novembra ob 20:30 Pot v raj (2014), prvenec režiserja Blaža Završnika, v četrtek, 24. novembra ob 20:30 Komedija solz (2016), ravno tako prvenec Marka Sosiča, v petek, 25. novembra pa bo ob 21:00 na sporedu film Mama (2016) režiserja Vlada Škafarja.

Vsak dan ob 18:00 bodo na sporedu tudi štirje dokumentarni filmi: v sredo Blue Velvet Revisited (2016) režiserja Petra Braatza, v četrtek Križ in kladivo (2015) režiserja Bojana Laboviča in v petek Ne grem na koleno (2015) režiserja Dušana Moravca in Nara Petrovič = Človek (2016) režiserja Borisa Petkovića.

Novi slovenski kratki film bodo predstavljali Prvih deset - remake (2016) režiserja Janeza Burgerja, Dober tek, življenje (2016) režiserke Urške Djukić, nagrajeni film iz zadnjega portoroškega festivala, Meje (2016 )režiserja Damjana Kozoleta, nagrajeni film iz zadnjega festivala v Sarajevu, študentski film Male ribe (2015) režiserke Maje Križnik ter Selitev (2016) režiserja Žiga Virca, ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Torontu.

Svoje filme bo tudi letos pospremila večina režiserk in režiserjev.

Ob filmskem programu bo potekal bogat spremljevalni program: Filmski center Srbije že 22. novembra ob 12:00 organizira okroglo mizo z naslovom Koprodukcije Slovenija –Srbija: izkušnje in prihodnost. Udeleženci bodo filmski producenti iz obeh držav, ki so že sodelovali in tudi tisti, ki se na to še pripravljajo, kot tudi vodstvo obeh nacionalnih filmskih centrov.

V torek, ob 18:00 bo otvoritev razstave Dušan Milavec-scenograf, ki je bila postavljena v čast letošnjega Badjurovega nagrajenca, v naslednjih dneh pa bosta sledili tudi okrogli mizi na temo vojna in film ter mladi in film.

Povezane novice