​Naši v Franciji in Braziliji

20. oktober 2016
Štirinajst dni slovenskega filma v Strasbourgu in Teden slovenskega filma v Brasilii.

Francoski gledalci se bodo v naslednjih dneh imeli priložnost odpraviti na izlet po slovenski filmski pokrajini. Z Izletom Nejca Gazvode se namreč danes začenjajo Dnevi slovenskega filma v francoskem Strasbourgu. Do osmega novembra bodo potekali v kinu L'Odyssée, ki si pri prikazovanju svetovnega in evropskega filma prizadeva za čim širšo kulturno raznolikost. Drevi se bo otvoritve Dnevov slovenskega filma udeležila tudi Eva Tomič veleposlanica Slovenije pri Svetu Evrope.

V naslednjih štirinajstih dneh se bo v kinu odvrtel širok nabor relevantnih slovenskih sodobnih del in filmskih klasik, opremljenih s francoskimi podnapisi. Na dveh projekcijah bodo prikazani še filmi Razredni sovražnik Roka Bička, Inferno Vinka Möderndorferja, Slovenka Damjana Kozoleta, Oča Vlada Škafarja, Circus Fantasticus Janeza Burgerja, iz zgodovine slovenskega filma pa so izbrali Splav meduze Karpa Godine in restavrirana Dolina miru Franceta Štiglica, ki je svojo premiero doživela ravno v Franciji, na zadnjem festivalu v Cannesu. Filma Slovenka in Razredni sovražnik sta za dogodek odstopila francoska distributerja.

Dnevi sodobnega slovenskega filma v Brasilii

Nekateri od že omenjenih naslovov bodo naslednji teden romali še v Brasilio, glavno mesto Brazilije, kjer bodo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in tamkajšnjim Veleposlaništvom Slovenije na ogled v kinematografu Cine Brasilia. Prevedeni v brazilsko portugalščino bodo med 24. in 30. oktobrom poleg Izleta, Circusa Fantasticusa in Razrednega sovražnika na ogled še Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča, Čefurji raus! Gorana Vojnovića in Panika Barbare Zemljič. Otvoritveni film bo Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja, ki bo naše filme tja tudi osebno pospremil. To bo prva večja predstavitev sodobnega slovenskega filma v Braziliji.

Scenarist in režiser Miha Hočevar bo osrednji gost dveh spremljevalnih dogodkov, ki sta ju veleposlanik Alain Brian Bergant in strokovna sodelavka za medije in kulturo Mojca Grandovec pripravila v sodelovanju z univerzitetnima profesorjema in filmskima ustvarjalcema Leo Sykes z Inštituta za filmsko umetnost (oddelek scenskih umetnosti) in Maurom Giuntinijem s Fakultete za komunikacijske vede.

Tako bo 25. oktobra v amfiteatru univerze Universidade de Brasília Hočevar vodil interaktivno predavanje o slovenski in jugoslovanski kinematografiji. Ob tem se bo posebej osredotočil na letošnjega slovenskega kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja Houston, imamo problem! v režiji Žige Virca. Spregovoril pa bo tudi o svojem ustvarjanju in ga pospremil z odlomki svojih filmov, ki bodo predmet kasnejše razprave s študenti in profesorji.

Drugi dogodek bo na sporedu v četrtek, 27. oktobra, ko bo za študente filmografije pripravil delavnico o scenaristiki. Svoje gostovanje ob Dnevih slovenskega filma v Brasilii pa bo Miha Hočevar zaključil s srečanjem z brazilskimi filmskimi ustvarjalci.

Povezane novice