​Naši na Madžarskem

13. oktober 2016
Po desetletnem premoru se slovenska filmska produkcija predstavlja v Budimpešti.

Od 14. do 16. oktobra bodo v Budimpešti potekali Dnevi slovenskega filma, s katerimi Slovenski filmski center nadaljuje niz predstavitev domače aktualne produkcije po svetu. V sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom na Madžarskem bodo ta vikend gledalce v kino vabili celovečerci Drevo, Šiška Deluxe in Razredni sovražnik. Filmi bodo prikazani v slovenščini z madžarskimi podnapisi.

Tri naše filme, ki se bodo v kinematografu Toldi v treh dneh zavrteli dvakrat, bo jutri ob 18.30 otvoril prvenec Sonje Prosenc Drevo, ki je premiero doživel v Karlovih Varih, potem pa nadaljeval dolgo pot po svetovnih festivalih po Evropi, pa tudi po Avstraliji, Indiji in Egiptu. Režiserka Sonja Prosenc se bo projekcije v Budimpešti udeležila, zatem pa odpotovala v St. Petersburg, kjer bo od 19. do 23. oktobra pod okriljem European Film Promotion potekal Westwind pregledni festival lanskoletnih evropskih kandidatov za oskarja za tujejezični film, med katerimi je bil tudi film Drevo. V St. Petersburgu se bodo vrstile osebne predstavitve filmskih avtorjev in projekcije njihovih filmov, ki bodo kot video na zahtevo na voljo tudi na priljubljeni ruski digitalni platformi ivi.ru.

Tudi drugi film, ki ga bo videlo madžarsko občinstvo ima za sabo pestro pot po festivalih in številne nagrade. Razredni sovražnik, prvenec Roka Bička, je bil med drugim nominiran za nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament, potem pa ga je za najboljši film prepoznalo občinstvo.

Madžarski filmoljubci so si v večjem obsegu slovensko filmsko produkcijo lahko ogledali že leta 2002, nazadnje pa konec septembra leta 2006, ko se je v Tednu slovenskega filma v Budimpešti predstavilo pet filmov. Vsakokrat je bil v izboru tudi film Jana Cvitkoviča (Kruh in mleko, Odgrobadogroba), tako bo s tokratnim ogledom Cvitkovičevega zadnjega celovečerca Šiška Deluxe tamkajšnje občinstvo dobilo zaokrožen pogled na njegovo ustvarjanje v zadnjih petnajstih letih.

Dnevi slovenskega filma so projekt Slovenskega filmskega centra, ki je lani s predstavitvami domače produkcije v tujini, obeležil dvajsetletnico svojega delovanja, letos pa z izbranimi slovenskimi ambasadami po svetu obeležuje 25-letnico Slovenije. Izbrani cikel slovenskih celovečercev in dokumentarcev se je lani decembra premierno odvrtel v artkinu na Reki. Podobne predstavitve filmov pa bodo v naslednjih mesecih tudi v Beogradu, Berlinu, Strassbourgu in Braziliji.

Povezane novice