Razredni sovražnik med tremi nominiranci za nagrado lux

23. julij 2014
Razredni sovražnik je prvi slovenski film, ki so ga izbrali za finalista nagrade lux, v finale pa sta se uvrstila še francoski film Bande de filles (Deklištvo) režiserke Celine Sciamma in poljski film Ida Pawla Pawlikowskega.

Naslove finalistov so razkrili 22. julija, na tiskovni konferenci Venice Days, neodvisne sekcije beneškega filmskega festivala. Deset nominirancev pa so na začetku julija objavili na filmskem festivalu v Karlovih Varih.
Vse tri filme bodo predvajali v vseh državah članicah Evropske unije, s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih. Zmagovalca bo izglasovalo 751 članov Evropskega parlamenta, nagrado lux pa bodo podelili 17. decembra v Strasbourgu, na slavnostni seji parlamenta in ob prisotnosti vseh treh režiserjev.
Film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, ki je nastal v produkciji Triglav film, je prejel nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu, vesno za najboljši celovečerni film na nacionalnem festivalu v Portorožu, ter še vrsto nagrad na mednarodnih festivalih. Bil je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.
Nagrada lux je nagrada, ki jo letos že sedmič podeljuje Evropski parlament. Lansko leto jo je prejel belgijski režiser Felix van Groeningen za film Alabama Monroe.

Povezane novice