Nagrada bert za Borisa Juha

11. oktober 2016
Dobitnik nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre je Boris Juh.

"Ko pomislimo, kaj je igral, koga je igral Boris Juh, se gotovo ne bomo spomnili nobenega karakterno omejenega vzorca, nasprotno, odpre se neslutena širina, paleta raznovrstnih likov, vtis je, kot bi jih izbiral sam. To mu ni uspelo samo v filmu, ampak tudi v gledališču, na radiu in na televiziji," beremo v utemeljitvi nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki roma v roke Borisa Juha.

Utemeljitev nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev, je spisal Metod Pevec, Borisa Juha pa opiše z naslednjimi lastnostmi: suverenost, plemenitost, premišljenost, toplina, zrelost, decentnost in odmerjenost. V nadaljevanju pa o nagrajencu zapiše še, da "nikoli ni delal samo zase, za svoj lik oziroma za svojo vlogo, vedno je delal prizor, predstavo, film, prednost je dajal celoti, v kateri svojega ustvarjalnega deleža ni nikdar silil na vrh avtorske piramide, čeprav je tja seveda ves čas sodil".

Prehajanje med odrom, televizijo in radiem
Boris Juh (1935) je po koncu študija na ljubljanski Akademiji za gledališče radio film in televizijo (AGRFT) v šestdesetih letih preteklega stoletja deloval predvsem v Mladinskem gledališču v Ljubljani, ob tem pa je sodeloval še z Mestnim gledališčem ljubljanskim, Študentskim aktualnim gledališčem, Odrom 57 in Eksperimentalnim gledališčem Glej.

Leta 1971 se pridruži ljubljanskemu SNG-ju Drami in na tamkajšnjih deskah ostane stalni član ansambla vse do upokojitve. Ponaša se z več kot sto gledališkimi vlogami, okoli dvajsetimi vlogami v celovečernih filmih. Ob tem pa je posnel več kot petinštirideset vlog v televizijskih dramah in nadaljevankah, svoj glas pa je posodil več kot dvestopetdesetim radijskim igram in recitalom.



Izstopajoče gledališke in filmske upodobitve
Med Juhove opaznejše vloge v SMG-ju spadajo vloge Messenia v Plavtovih Dvojčkih, Kraljeviča Bama v Čudežnem pisalnem strojčku Smiljana Rozmana, Fagina v Dickensovem Oliverju Twistu in Princa Tulipana v predstavi Vesela zgodba o žalostni princeski Frana Milčinskega. V SNG-ju Drami je med drugim nastopil kot naslovni junak Vojček v drami Georga Büchnerja, Maks v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, Ivan Aleksandrovič Hlestakov v Gogoljevem Revizorju, Leone Glembay v predstavi Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže in kot Hiisi v predstavi Kalevala Daneta Zajca.

Med njegovimi osrednjimi filmskimi vlogami najdemo upodobitev Kozlevčarja v filmu Vojka Duletiča Med strahom in dolžnostjo, Fritza v filmu Iskanja Matjaža Klopčiča, Antona v filmu Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni in Jakoba v filmu Jožeta Galeta Pustota.

Društvo slovenskih režiserjev podeljuje nagrado, ki so jo poimenovali po slovenskem filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Od leta 2014 so jo prejeli Štefka Drolc, Miha Baloh, Ivanka Mežan in Radko Polič in Milena Zupančič.

Nagrado bodo Borisu Juhu izročili 25. oktobra v Slovenski kinoteki. Pred podelitvijo nagrade bo projekcija celovečernega filma Nasvidenje v naslednji vojni v režiji Živojina Pavlovića, ki si ga je izbral nagrajenec.

Povezane novice