Bert letos Mileni Zupančič

23. marec 2016
Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert, ki jo podeljuje za življenjsko delo na področju filmske igre, letos prisodilo Mileni Zupančič. Igralka je z več kot 80 filmskimi in televizijskimi vlogami verjetno najprepoznavnejši obraz slovenskega filma.

Zupančičeva je prvo vidnejšo vlogo odigrala leta 1970 v filmu Oxygen Matjaža Klopčiča, kmalu zatem je sledila že tudi prva glavna, vloga Marijane v filmu Mrtva ladja Rajka Ranfla. Že v zgodnjem igralskem obdobju je ustvarila lik, ki ga nismo pozabili: Meto v filmu Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča, režiserja, katerega muza je potem postala. Izmed mnogih filmskih likov je ostala v spominu tudi kot Tončka v Idealistu Igorja Pretnarja, Karla v Iskanjih Matjaža Klopčiča, Lenka v Christophorosu Andreja Mlakarja, Malka v Dediščini in Mama v filmu Moj ata, socialistični kulak Matjaža Klopčiča ali Žašlerica v v Vdovstvu Karoline Žašler.

V Cvetju v jeseni je, kot piše v utemeljitvi, s svojo upodobitvijo Presečnikove Mete postala simbol hrepenenja po ljubezni, življenju, svetu. Klopčič jo je imel ne le za svojo igralko, temveč skoraj za svoj alter ego, saj sta skupaj posnela kar sedem celovečernih filmov, za katere je Zupančičeva prejela sedem festivalskih nagrad. Z Vdovstvom Karoline Žašler sta na filmskem festivalu v Berlinu konkurirala za zlatega medveda; Karolina, morda igralkina najkompleksnejša vloga, pa je Zupančičevi prinesla drugo zaporedno zlato areno na festivalu v Puli.

Društvo slovenskih režiserje podeljuje nagrado, ki so jo poimenovali po slovenskem filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Od leta 2014 so jo prejeli Štefka Drolc, Miha Baloh, Ivanka Mežan in Radko Polič. Nagrado bodo Mileni Zupančič izročili 21. aprila v Slovenski kinoteki.

Pred podelitvijo nagrade bo projekcija celovečernega igranega filma Christophoros v režiji Andreja Mlakarja, ki ga je za to priložnost izbrala nagrajenka.

Povezane novice