Nagrada bert za Miho Baloha

26. oktober 2014
“Miha Baloh je nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo ter dal stas in obraz slovenskemu novemu valu,” so zapisali v utemeljitvi nagrade bert. Za življenjski prispevek na področju filmske igre jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Balohu so nagrado podelili v petek, 24. oktobra v Slovenski kinoteki, ob tem pa predvajali socialno-kritično dramo Veselica o neprilagodljivosti nekdanjega partizana v režiji Jožeta Babiča. V filmu je Baloh nastopil v vlogi kurirja. Marcel Štefančič jr. se je leta 2008 Balohu poklonil z besedami: “Mansardno okno ... pogled na ulico ... in na oknu - tej večni alegoriji filmskega kadra - Miha Baloh. Tako se odpre Veselica, v kateri je Baloh končno dobil priložnost, da pokaže, zakaj je tako samoumeven. To je bil prvi film, v katerem je imel glavno vlogo. Prvi film, ki ga je pilotiral. Film, ki ga je v nekem smislu formiral. Drugi igralci lahko rečejo, da so se jim odprla vrata v film - Balohu se je odprlo okno v film.”

Baloh je nato nastopil v številnih kultnih filmih, med njimi so Ples v dežju in Maškarada režiserja Boštjana Hladnika, ter Draga moja Iza v režiji Vojka Duletiča. Uveljavil se je tudi v tujini, predvsem v vlogah negativcev. Nastopil je v avstrijski seriji Leni in nemških filmih o Vinetouju. Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert - ime nosi po igralcu Bertu Sotlarju - za življenjsko delo na področju filmske igre ustanovilo letos, podelili pa jo bodo dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Januarja letos so nagrado prvič podelili Štefki Drolc.

Foto: Peter Uhan/Sng Drama Ljubljana

Povezane novice