Fokus na slovenski film v Arrasu

05. november 2015
Po festivalu v Cottbusu se praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra nadaljuje na filmskem festivalu v francoskem Arrasu (6. - 15. november), ki s posebno pozornostjo obravnava filmsko ustvarjanje v srednji in vzhodni Evropi.

Po festivalu v Cottbusu se praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra nadaljuje na filmskem festivalu v francoskem Arrasu (6. - 15. november), ki s posebno pozornostjo obravnava filmsko ustvarjanje v srednji in vzhodni Evropi. V zadnjih letih so slovenski filmi večkrat gostovali v Arrasu: leta 2007 Kratki stiki režiserja Janeza Lapajneta, leta 2011 Izlet in leta 2013 Dvojina, režiserja Nejca Gazvode. Izlet je tudi prejel posebno nagrado žirije.

Letos bodo v slovenskem fokusu prikazali tri filme: Circus Fantasticus (z mednarodnim naslovom Silent Sonata), režiserja Janeza Burgerja iz leta 2010.

Film brez besed, ki vojnim grozotam zoperstavi cirkuško umetnost, bo na sporedu 8. in 13. novembra.

Režiser se projekcij žal ne bo mogel udeležiti, saj ravno zaključuje snemanje svojega četrtega celovečernega filma. Francosko premiero pa bo imel naš letošnji kandidat za tujezičnega oskarja - prvenec Drevo (2013), režiserke Sonje Prosenc.Film bo na sporedu 7. in 10. novembra. Projekcij se bo udeležila tudi režiserka filma. Na francosko premiero filma Utrip ljubezni (2015), pa se bo odpravil tudi režiser filma Boris Petković, ki bo na festivalu imel še eno pomembno zadolžitev – sodeloval bo v žiriji, ki bo razglasila zmagovalni film festivala. Ostali člani žirije so francoska režiserka Laetitia Masson in trije francoski igralci: Antoine Chappey, Salomé Stévenin, Malik Zidi.

Utrip ljubezni, zgodba o ljubezni in rap glasbi, ki se še vedno prikazuje tudi v domačih kinematografih, bo na sporedu 11. in 12. novembra. Mednarodna premiera filma se je zgodila avgusta na festivalu v Sarajevu.

V tekmovalnem programu festivala v Arrasu predvajajo izključno evropske filme, ob njem je še program, ki prinaša nova imena in program pogled z vzhoda, v katerem so vključeni tudi vsi trije slovenski filmi. V tem programu je na sporedu tudi koprodukcijski film Zenit, režiserja Daliborja Matanića.

Ob filmskem programu 14. in 15. novembra potekajo tudi »Arras Days«, ki so posvečeni novim filmskim projektom avtorjev, ki so prejšnji film že imeli na programu festivala. Med desetimi projekti je bil izbran tudi Zgodovina ljubezni, novi projekt Sonje Prosenc. Režiserji predstavijo projekte tričlanski žiriji, ki dva projekta nagradi z 10.000 € in 5.000 €.

Arras je od Pariza oddaljen 194 kilometrov, od Bruslja pa 152 kilometrov.

Povezane novice