​Slovenski film in Sarajevski filmski festival nekoč in danes

12. avgust 2015
Slovenski film je bil v zadnjih dvajsetih letih redni gost Sarajevskega filmskega festivala, ki bo v petek, 14. julija predstavil svojo 21. izdajo. K boljši predstavitvi naših filmov je prav gotovo pripomogla tudi ustanova, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja: Slovenski filmski center.

Za promocijo slovenskega filma so bili v teh letih ključni predvsem festivali, ki se programsko navezujejo na filme nastale na področju bivše skupne države, pa tudi srednje in jugo – vzhodne Evrope.

Zato se je letošnje obeleževanje 20. obletnice delovanja prvega filmskega centra v bivši državi začelo na filmskem festivalu v Trstu, nadaljuje pa se v Sarajevu, do konca leta pa tudi v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Zgodovina sodelovanja slovenskih filmov na Sarajevskem filmskem festivalu ni samo dolga, ampak tudi pestra in polna presenečenj. Filmski režiser, ki se je na festivalu največkrat predstavil je Damjan Kozole, čigar filmi so na festivalu doživeli tako svetovne premiere kot tudi ponovitve po uspešnih začetkih drugje. Leta 1997, ko je festival štel šele tri leta, se je tu premierno predstavil Kozoletov tretji igrani celovečerni film Stereotip, leta 2009 pa tudi Slovenka. Po premieri v Berlinu so leta 2003 prikazali tudi Rezervne dele, ki so prejeli nagrado žirije, leta 2005 po premieri v Locarnu pa film Delo osvobaja, za katerega je Peter Musevski v Sarajevu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Tega leta je posebna projekcijo filma Boštjana Hladnika Ples v dežju obeležila tudi sto let slovenskega filma. Leta 2008 so predvajali Kozoletov film Za vedno, leta 2012 pa se je s filmom Dolge počitnice prvič uvrstil tudi v tekmovalni program dokumentarnih filmov.

Svetovne premiere so v Sarajevu imeli leta 2007 Kratki stiki, drugi celovečerni film režiserja Janeza Lapajneta, leta 2008 prvenec Nikoli nisva šla v Benetke režiserja Blaža Kutina, leta 2011 pa Izlet, prvenec Nejca Gazvode.

Maja Weiss pa se je v Sarajevu predstavila z največ filmskimi formati: leta 1999 s kratkim filmom Adrian,ki je prejel posebno nagrado žirije kritikov in z dokumentarnim filmom Cesta bratstva in enotnosti, leta 2002 so po premieri v Berlinu predstavili njen igrani prvenec Varuh meje, leta 2011 in 2012 pa dokumentarna filma Kam je izginil delavski razred in Fant, pobratim smrti 2 v tekmovalnem programu.

Uspešni so bili tudi slovenski kratki filmi. Leta 2006 je Marko Šantić s filmom Sretan Put, Nedime zmagal v tekmovalni sekciji kratkih filmov in prejel še nagrado UIP (United International Pictures), s tem pa tudi direktno nominacijo za nagrado Evropske filmske akademije (EFA).

Šantić je bil nagrajen tudi leto kasneje za kratki film Luknja, ko je prejel posebno priznanje.

V letu 2008 pa je posebno nagrado za kratek film Vem prejel tudi Jan Cvitkovič.

Na festivalu v Sarajevu so se predvajale tudi slovenske manjšinske koprodukcije. Prva slovenska uradna koprodukcija po osamosvojitvi je bila Nikogaršnje ozemlje, režiserja Danisa Tanovića, ki je leta 2002 prejel oskarja za najboljši tujezični film, leta 2001 v Sarajevu pa glavno nagrado žirije ter nagrado občinstva za najboljši film festivala.

Letos bosta na sporedu kar dve koprodukcije v tekmovalnem programu celovečernih filmov: svetovna premiera Naš vsakdan režiserke Ines Tanović (koproducent Studio Maj), ki bo na sporedu v torek, 19. avgusta in Zenit režiserja Daliborja Matanića (koproducent Gustav film), ki po kanski premieri nadaljuje svojo uspešno festivalsko pot.

Sreda bo slovenski dan, saj bosta na sporedu še dve svetovni premieri: Dom režiserja Metoda Pevca (producent Vertigo), ki se bo predstavil v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov ob 20:30. Film nam pokaže hišo, kjer živijo gradbeni delavci brez služb, mladostniki brez prave družine in deložiranci. Ob 19:00 se bo v programu Teen Arena predstavil mladinski film Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića, v katerem v glavnih vlogah nastopajo hrvaška igralka Judita Franković, perspektivni igralec MGL Jernej Gašperin in raper Zlatan Čordić-Zlatko. Gre za zabavno ljubezensko zgodbo med raperjem in violinistko, ki tudi kritično govori o stanju v družbi, ter išče pot do svetlejše prihodnosti za celotno generacijo. Produkcijo filma podpisujejo Gustav Film, RTV Slovenija, MB Grip, Studio Ritem in Pakt Media. Ob 16:00 se bo slovenski dan začel s programom v fokusu, ki bo gostil koprodukcijo Ti mene nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka (producent Vertigo, pomembno vlogo pa igra Sebastian Cavazza). Film je bil premierno prikazan v Karlovih Varih.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Večer se bo zaključil s Cinelink sprejemom v klubu Aquarius Vils, ta bo letos slovensko obarvan, saj je organizacijski partner Slovenski filmski center, ki tudi na ta način obeležuje svojo dvajseto obletnico delovanja. Občinstvu festivala se bo na tem dogodku s svojim nastopom predstavil Zlatan Čordić – Zlatko. Njegov koncert bodo v živo prenašali na Youtube kanalu /FB Utrip Ljubezni in na MMC-ju, portalu RTV Slovenija.

Na festivalu bodo sodelovali tudi trije mladi ustvarjalci iz Slovenije, in sicer producentka Barbara Daljavec, filmska kritičarka Ana Šturm ter direktor fotografije Lev Predan Kowarski, ki so bili izbrani za Talent Campus 2015.

Na 21. izdaji festivala bodo prikazali pet (5) slovenskih filmov, kar po statistiki sicer pomeni dobro letino, ne pa tudi rekordne. Tako je bilo leto 2008, ko so v Sarajevu pokazali kar osem (8) slovenskih filmov!


Več o programu na:

www.sff.ba

Prenos koncerta:

vzivo.si

Priloge

Povezane novice