Slovenski predstavniki na festivalih K3 in Raindance

21. september 2016
Festival kratkih filmov K3 tokrat prikazuje tudi celovečerce. Komedija solz iz Beljaka potuje še v London.

Filmski festival K3, ki predstavlja filmsko produkcijo avstrijske Koroške, Slovenije in Furlanije-Julijske krajine praznuje 10 obletnico.

Danes se v Beljaku začenja deseta edicija festivala K3, ki je v preteklosti predstavljal izbor kratkih filmov iz avstrijske Koroške, Slovenije in Furlanije-Julijske krajine, ob jubileju pa je v svoj program vključil tudi dolgometražne filme.

V petih dneh se bo na festivalu odvrtelo šestnajst kratkih in osem celovečernih filmov, med slednjimi Mama Vlada Škafarja in Komedija solz Marka Sosića. Kratkometražci, ki bodo zastopali slovenske barve pa so, Dora režiserja Roka Sande, Jašek Urbana Zorka, Malo tu. In še malo tam. Davorina Marca, Vsi smo tu že od nekdaj v režiji Petra Cerovška, Neže Grum in Matevža Jermana, Pol pol režiserk Florence Guenaut in Eve Matarranz ter film Kopanje Simona Intiharja. Med filmi na festivalu bo več nacionalnih in mednarodnih premier, ki se jih bodo udeležili tudi številni filmski gostje.

Poleg filmskega programa se bodo v času festivala odvijali spremljevalni pogovori z avtorji, igralci in producenti. Prvič pa bo na festivalu potekala tudi Čezmejna filmska konferenca (Cross Border Film Conference), na kateri bodo predstavniki osrednjih filmskih institucij treh regij spregovorili o medsebojnem partnerstvu, možnostih sodelovanja in širjenju skupnega ustvarjalnega prostora. Konference se bosta udeležila tudi dva predstavnika Slovenskega filmskega centra.

Iz K3 na Raindance

Po svoji avstrijski premieri bo Komedija solz doživela še britansko. Odpotovala bo v London na 24. festival Raindance, kjer film opisujejo kot "čedno posnet film, v katerem skozi objektiv Radovana Čoka, stanovanje postane prostorna kletka ali kar labirint, kamor je ujet stari nergač Albert." Pri opisu filma, ki se bo vrtel v uradnem programu, posebej pohvalijo "gledališko atmosfero" filma, ki ga je posnel gledališki režiser in scenarist Marko Sosić, prav tako pa opozorijo na širok izrazni razpon obeh glavnih igralcev Marjute Slamič in Iva Barišiča.

Na Raindancu se bo vrtel še en slovenski film in sicer Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča, o katerem so v napovedniku zapisali: "Trije glavni junaki živijo v svojem svetu in enako se zdi tudi za film sam. Zgodba o poznem odraščanju ima muhast ritem, ki je enako grenak, kot vesel. Med obema poloma dobro lovita ravnotežje tudi fotografija in igra, v zgodbi, ki je predvsem navdihujoča in ganljiva."

Povezane novice