​Dnevi slovenskega filma v Zagrebu

16. september 2016
Po tem, ko so se dnevi slovenskega filma odvili v številnih evropskih mestih, se njihovo gostovanje nadaljuje v Zagrebu.

V Zagrebški kinematograf Tuškanac prihaja cikel novega slovenskega filma, ki ga Slovenski filmski center prireja v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu. Od 19. do 23. septembra si bo zagrebško občinstvo lahko ogledalo devet slovenskih filmov. V programski knjižici jih navdihnjeno predstavlja besedilo z naslovom Pankerji, čefurji in Judita. Ob tem pisec Dragan Rubeša omenja, da gre za prvo slovensko retrospektivo slovenskega filma v zagrebških art kinematografih.

Cikel bo v ponedeljek 19. septembra uvedla urbana komedija Šiška Deluxe, ki jo bo pred gledalce pospremil režiser Jan Cvitkovič in tako slavnostno otvoril Dneve slovenskega filma. Programska knjižica omenja Cvitkovičev nenaden skok iz 'totalnega filma' brez besed in glasbe (Archeo) v 'totalno komedijo'. Rubeša se v tekstu ob Šiški Deluxe zadrži dlje, pri tem pa ne pozabi omeniti Hočevarjevega Jebiga, kot predhodnika Cvitkovičeve komedije, primerja pa ga tudi z zgodnjim Mikom Leighjem, v fazi ko je snemal filme kot je Življenje je sladko.

Prav tako bo občinstvo pred projekcijo naslednji dan nagovorila Maja Weiss, režiserka Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci, dokumentarca, ki se spominja tragične usode ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej.

Isti večer bo na sporedu z resničnimi dogodki navdihnjeni triler Razredni sovražnik Roka Bička, ki je pisca besedila v programski knjižici spomnil na Razred francoskega režiserja Laurenta Canteta in hrvaški film Panama režiserja Pavleta Vučkovića. V naslednjih dneh pa še upokojenska dramedija Srečen za umret Matevža Luzarja, pri čemer hrvaško občinstvo vabijo v kino s posebno omembo velike dame slovenskega filma Milene Zupančič v glavni vlogi.

V ciklu se bodo odvrteli tudi trije dokumentarci. Z dvema Karpopotnik in Hiške se predstavlja Matjaž Ivanišin, ki je Hiške posnel s kolegom Darkom Sinkom. Kako smo Slovenci okupirali borzo, pa bodo naši sosedje spoznali v antiglobalističnem dokumentarcu Siniše Gačića Boj za.

V ciklu se bo odvrtela še poetična dokudrama Vlada Škafarja Oča, cikel pa bo 23. septembra zaključil Utrip ljubezni Borisa Petkoviča, ob čemer se je Dragan Rubeša čudil, da hrvaških distributerjev v odkup filma ni prepričala hrvaška igralka Judita Franković v glavni vlogi violinistke, ki se zaljubi v ljubljanskega raperja.

Prireditev poteka v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu.

Dnevi slovenskega filma so projekt Slovenskega filmskega centra, ki je lani s predstavitvami domače produkcije v tujini, obeležil dvajsetletnico svojega delovanja. Izbrani cikel slovenskih celovečercev in dokumentarcev se je lani decembra premierno odvrtel v artkinu na Reki. Podobni izbori filmov pa bodo v naslednjih mesecih tudi v Beogradu, Budimpešti in Braziliji.


Povezane novice