Dom in Houston na lovu za festivalskimi nagradami

09. avgust 2016
Dokumentarni film Dom v režiji Metoda Pevca in igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! Žige Virca uspešno nadaljujeta svojo mednarodno festivalsko pot in osvajata nagrade.

Oba filma se te dni vrtita na festivalu dokumentarnega in kratkega filma v Prizrenu na Kosovem, kjer sta se uvrstila v tekmovalno sekcijo Balkan Dox.

Tja je v Pulju nagrajeni Houston, imamo problem! pripotoval naravnost iz Združenih držav, kjer so ga predvajali na festivalu Traverse City Film Festival, ki ga je v rodnem Michiganu ustanovil ameriški dokumentarist Michael Moore. Leta 2014 se je kot prvi slovenski režiser na festivalu, ki ga vodi moto Samo odlični filmi (Just great movies), predstavil Matjaž Ivanišin s Karpopotnikom. Ključne besede, ki so letos vabile občinstvo k ogledu Houston, imamo problem!, uvrščen v uradni program tujih filmov, pa so bile "Filmi za pametne ljudi" (Movies for Smart People) in "Ne zamudite" (Don't Miss).

Film, ki so ga finančno podprle Hrvaška, Nemčija, Katar in Slovenija, in je prva originalna HBO produkcija v Adria regiji, je svetovno premiero doživel na prestižnem newyorškem Tribeca film festivalu, evropsko premiero pa v nič manj prestižnih Karlovih varih.

Dom režiserja in scenarista Metoda Pevca pa je v Prizren pripotoval iz Podgorice v Črni Gori, kjer je v juliju potekal 7. festival dokumentarnega filma Underhill. Žiranti režiserji Tamara Drakulić (Srbija), Dušan Kasalica (Črna Gora) in Igor Bezinović (Hrvaška) so Dom razglasili za najboljši film v regionalni sekciji. Nagrado regrat (maslačak) je žirija dodelila filmu Metoda Pevca, "ki z veščim prepletanjem več narativnih linij na preprost način predstavi položaj delavca in vrednost človeka v sodobni družbi."

Nagrada regrat je za film Dom, ki je nastal v produkciji Vertiga ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra, že drugo mednarodno priznanje. Na festivalu ZagrebDox je subtilna zgodba o življenju, stiskah in upanju balkanskih delavcev v Sloveniji, prejela nagrado Movies that Matters. Metod Pevec pa je za Dom na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel tudi vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva.

Povezane novice