Svetovna premiera filma Houston, imamo problem!

16. april 2016
Igrano-dokumentarni film režiserja Žige Virca Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja, vrednem več milijard dolarjev, je danes doživel svetovno premiero na ameriškem filmskem festivalu Tribeca.

Na tem newyorškem festivalu, ki so ga ustanovili Robert De Niro, Craig Hatkoff in Jane Rosenthal, bodo letos prikazali več kot sto filmov. Houston, imamo problem! je uvrščen v uradni program festivala - izbran pa je bil med 6.626 prijavljenimi filmi z vsega sveta.

Kot scenarista se pod film podpisujeta Žiga in Boštjan Virc, gre pa za presenetljivo zmes resničnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot. V filmu se prepletajo osebno pričevanje inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu Ivana in do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. Na zabrisani meji med resničnostjo in fikcijo si filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?".

Po 2. svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med Vzhodom in Zahodom, se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Marca 1961 je program prodan ZDA. Dva meseca pozneje predsednik John F. Kennedy napove, da bodo Američani poslali človeka na Luno. Mnogi verjamejo, da se je to res zgodilo in da sta dogodka povezana.

Ivan se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. Film gledalca popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51.

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije - sofinancirala sta ga Slovenski filmski center in RTV Slovenija, koproducenti iz Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja ter je tudi prvi film HBO Europe v jadranski regiji. Zbudil je veliko zanimanja v ameriški javnosti, tako da so bile vstopnice za premiero razprodane v zgolj nekaj minutah. Slovenska premiera bo 25. aprila v Kinodvoru, v kinodvorane pa prihaja 5. maja.

Povezane novice