Prva mednarodna nagrada za Dom režiserja Metoda Pevca

28. februar 2016
Danes, 28. februarja se zaključuje 12. mednarodni dokumentarni filmski festival ZagrebDox, ki je potekal od 21. februarja.


To je najpomembnejše srečanje s svetovnim dokumentarnim filmom v naši soseski, ki vsako leto pridobiva tako na občinstvu kot na številu mednarodnih avtorjev in strokovnjakov s področja dokumentarnega filma.

Dokumentarni film Dom režiserja Metoda Pevca je bil prikazan v močnem regionalnem programu, kjer je bilo prikazanih še 27 filmov, ki so s tem potrdili velik potencial, ki ga ima dokumentarni film v kinematografijah sosednjih držav.

Pevčev film nam prikazuje zgodbo o stavbi, ki je bila zgrajena kot samski dom gradbenih delavcev. Po privatizaciji v njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu teh podjetij ostali brez vsega, propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja. V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so ušli iz ponesrečenih družin in jim je ljubše socialno skrbstvo mladinskega doma. Tukaj so deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo.

Na zagrebškem festivalu je žirija za podelitev nagrade filmom, ki najbolj poudarijo pomen človekovih pravic, Domu podelila posebno priznanje, ki je prva mednarodna nagrada za Pevčev film.

Na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožuje Dom prejel vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva. Mednarodna premiera filma je potekala v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov na 21. Sarajevskem filmskem festivalu.

Montažo filma sta izpeljala Janez Bricelj in Jurij Moškon, glasbo je prispeval Aldo Kumar, oblikovalec zvoke je bil Julij Zornik. Fil je nastal v produkciji Vertigo, finančno ga je podprl Slovenski filmski center.

Film je od 17. februarja že na sporedu v Art kino mreži Slovenije, zato ga nikar ne zamudite!

Povezane novice