Režiserji nagradili Metoda Pevca in Olma Omerzuja

11. februar 2016
Društvo slovenskih režiserjev je sinoči v Kinoteki podelilo strokovne nagrade za filmsko režijo.

Društvo slovenskih režiserjev je nagradi Štigličev pogled podelilo Metodu Pevcu za dokumentarni film Dom in Olmu Omerzuju za njegov drugi igrani celovečerec Družinski film.

Družinski film, ki je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega producenta Arsmedia, je svetovno premiero doživel lani na festivalu v San Sebastianu. Do zdaj je bil že večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek na Mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu in nagrado Fipresci na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe. V filmu spremljamo zgodbo moža in žene, ki jadrata po oceanu in vzporedno zgodbo o njunih najstniškihih otrocih, ki sama doma raziskujete meje svobode in izzive odraslega življenja. Ko se jadrnica potopi, zakonca preživita, družinski pes pa je pogrešan.

Dom Metoda Pevca je bil na Festivalu slovenskega filma nagrajen z nagrado občinstva in z vesno za najboljši dokumentarni film. Dokumentarec, nastal v produkciji Zavoda Vertigo, nam predstavi nekdanji samski dom, v katerem živijo gradbeni delavci, ki so v Slovenijo prišli iz Bosne. Po bankrotu velikih gradbenih podjetij so ostali brez dela in plačila, saj so jim nekdanji nadrejeni ostali dolžni velike vsote denarja. V samskem domu so še mladostniki iz nefunkcionalnih družin in deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo.

Oba filma bosta februarja na ogled v slovenskih kinematografih.

Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije je prejel Rajko Ranfl.

Povezane novice