Slovenska reprezentanca v Sarajevu

02. avgust 2016
22. Sarajevski filmski festival (SFF) je včeraj v celoti razkril svoj program, v katerem se bo odvrtelo tudi pet slovenskih filmov in predstavilo več slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Da bo na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu Kozoletovo Nočno življenje predstavljeno V fokusu in da bo njegov kratki film Meje tekmoval v sklopu dokumentarnega programa, smo že poročali. Zdaj so znani tudi datumi projekcij. V Karlovih Varih za režijo nagrajeno Nočno življenje, bo ob novih stvaritvah režiserjev, kot sta Romun Cristi Puiu in bosanski režiser Danis Tanović, predvajano v dveh terminih in sicer 13. avgusta v Narodnem gledališču ob 16. uri in 19. avgusta ob 20. uri v Multiplex Cinema City. Po rdeči preprogi pa se bo z režiserjem sprehodila tudi igralska zasedba (Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski…).

Dokumentarni film Meje, ki se bo potegoval za festivalsko nagrado srce Sarajeva, pa si bo publika lahko ogledala 13. avgusta v Multiplex Cinema City ob 20:30 uri.

Mladinski filmi in Mama v Sarajevu

Na SFF, ki bo potekal od 12. do 20. avgusta, so zdaj objavili celoten program, kjer bodo slovenske barve zastopali še trije filmi.

V programskem sklopu za mlade gledalce TeenArena se bo odvrtel pred kratkim v Motovunu nagrajeni film Nika režiserja Slobodana Maksimovića. Film o šestnajstletnici, ki je zaljubljena v go-kart dirke, v produkciji Nora production group, bo na ogled 18. avgusta ob 19. uri v Multiplex Cinema City. Lani je v sekciji TeenArena svetovno premiero doživel slovenski mladinski film Borisa Petkoviča Utrip ljubezni.

Pred Niko se bo ob 18. uri v sekciji Otroški, kratki odvrtel še kratki film Dobro unovčeno popoldne v režiji Martina Turka in v produkciji Bela filma.

V programu BH film, ki predstavlja filme, posnete v koprodukciji z Bosno in Hercegovino, bodo prikazali film Mama režiserja Vlada Škafarja. Poema o dveh osamljenih dušah je nastala v koprodukciji Gustav filma in bosansko-hercegovske produkcijske hiše SCCA/pro.ba. Projekcija bo 13. avgusta ob 20. uri v Multiplex Cinema City.

Slovenci tudi na Cinelinku in Talents Sarajevo

Poleg tega se bo na koprodukcijski tržnici Cinelink predstavil še filmski projekt Ime mi je Damjan, režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja (Vertigo). Na letošnjem Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med izbranimi 71 udeležnci tudi trije iz Slovenije – režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat ter filmska kritičarka Petra Meterc.

Povezane novice