Slovenska koprodukcija na beneškem filmskem festivalu

22. julij 2014
Včeraj je v Rimu potekala tiskovna konferenca programske sekcije teden kritike, ki je razkrila

Dokumentarni film je podpisal režiser slovenskega rodu Ivan Gergolet, ki sta ga pod okrilje vzela glavni producent Igor Prinčič iz Transmedie in Miha Černec iz Staregare.

Oba producenta sta že sodelovala pri koprodukciji Zoran, moj nečak idiot, ki je lanskoletno svetovno premiero ravno tako imel na tednu kritike v Benetkah.

Tokratna zgodba je precej drugačna. Dokumentarni prvenec pripoveduje zgodbo o 90-letni argentinski plesalki Mariji Fux, ki je vse svoje življenje posvetila ljudem iz različnih socialnih okolij in s svojo plesno metodo pomagala tudi posameznikom s telesnimi in psihičnimi hibami. Film prikazuje Marijo Fux, ko je sprejela svojo zadnjo učenko - sebe. Tokrat bojuje bitko z omejitvami lastnega, ostarelega telesa.

Ivan Gergolet se je rodil leta 1977 v Tržiču pri Gorici, diplomiral je na DAMSU v Bologni, s filmom se ukvarja od leta 1995, posnel je nekaj kratkih dokumentarnih filmov, med njimi tudi Making Arheo, v katerem je prikazal, kako je nastajal tretji celovečerni film Jana Cvitkoviča. Kot pomočnik režije in direktor filma je sodeloval pri številnih mednarodnih projektih.

Pri svojem prvencu je sodeloval tudi kot direktor fotografije, pri tem mu je pomagal David Rubio, argentinski koproducent. V filmu nastopajo Maria Fux, Martina Serban, Maria José Vexenat, Marcos Ruiz, Macarena Battista, Diana Martinez.

Film je finančno podprl Slovenski filmski center na razpisu za koprodukcije za leto 2013, celotna postprodukcija filma je potekala v slovenskem studiu Nuframe in na Viba filmu.

Letošnji 29. Teden kritike, samostojna, prestižna sekcija najstarejšega filmskega festivala na svetu bo potekal med 27. avgustom in 6. septembrom.

Povezane novice