​Slovenski filmi navdušujejo v Buenos Airesu in Montevideu

23. junij 2016
Dneve slovenskega filma v argentinski in urugvajski prestolnici je otvoril film Izlet ob prisotnosti režiserja Nejca Gazvode.

Buenos Aires / Montevideo – Izbor slovenskih filmov zadnjih let, ki se je v začetku junija predstavil v Peruju na festivalu Al Este de Lima, je te dni na ogled tudi v argentinski in urugvajski prestolnici. Argentinski Nacionalni inštitut za kino in avdiovizualne umetnosti (INCAA) in Urugvajska kinoteka (Cinemateca Uruguaya) se s tem priključujeta praznovanju 25. obletnice slovenske neodvisnosti, v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Veleposlaništvom RS v Buenos Airesu.

Tako v Buenos Airesu kot Montevideu je "Dneve slovenskega filma" otvoril film Izlet ob prisotnosti režiserja Nejca Gazvode, ki je s publiko razpravljal tako na otvoritvi kot naslednji dan ob projekciji Razrednega sovražnika, v vlogi enega od scenaristov. Srečal se je tudi z Združenjem argentinskih režiserjev (DAC) in razpravljal o možnostih krepitve kinematografskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino. Sprejel ga je predsednik DAC Juan Bautista Stagnaro, ki je kot edini argentinski režiser doslej snemal v regiji bivše Jugoslavije, in sicer film Pot na jug (1988). Ob tem je še posebej izpostavil direktorja fotografije filma, slovenskega režiserja Karpa Godino.

O svojem ustvarjanju in slovenski kinematografiji je Nejc Gazvoda spregovoril tudi s študenti slovenščine na Univerzi Buenos Aires in v intervjuju s popularnim argentinskim filmskim portalom EscribiendoCine. O "Dnevih slovenskega filma" in prisotnosti Nejca Gazvode v Buenos Airesu sta poročala tudi najpomembnejši argentinski dnevnik Clarín in nacionalna argentinska televizija.

Na obeh otvoritvah je veleposlanica RS v Argentini Jadranka Šturm Kocjan poudarila prodornost slovenskega filma, ki ob vse manj sredstvih ustvarja z vse večjim talentom. Ob tem je še posebej izpostavila mlajšo generacijo slovenskih filmskih ustvarjalcev, tako kot vseh ostalih mladih slovenskih umetnikov, ki se predstavljajo v sklopu "Meseca Slovenije v Buenos Airesu". Izrazila je željo, da bi bila njihova kreativnost in vitalnost spodbuda mladim po celem svetu in da bi pozitivno vplivala na dinamiko odnosov Slovenije in južnoameriške regije.

Na otvoritvah so bili prisotni tudi direktor filmskega festivala Pinamar Carlos Morelli, vodja kino dvoran Espacios INCAA Paula Zupnik, direktorica Argentinske kinoteke Marcela Cassineli, direktorica Urugvajske kinoteke María Jose Santacreu in predstavnica Argentinskega združenja režiserjev za Vzhodno in Srednjo Evropo Silvana Jarmoluk. Častna gostja otvoritve v Buenos Airesu je bila Lita Stantič, ena najuspešnejših argentinskih režiserk in producentk s slovenskimi koreninami.

Poleg Izleta (2011) Nejca Gazvode in Razrednega sovražnika (2013) Roka Bička si argentinska in urugvajska publika lahko ogledata tudi Šiško Deluxe (2015) Jana Cvitkoviča, Lahko noč, gospodična (2011) Metoda Pevca, Zapelji me (2013) Marka Šantiča, Drevo (2014) Sonje Prosenc in Cirkus Fantasticus (2010) Janeza Burgerja. Gre za drugo retrospektivo slovenskega filma v Južni Ameriki, potem ko se je v Argentini, Čilu, Peruju in Urugvaju leta 2013 prikazal slovenski film skozi zgodovino.

Povezane novice