Velik uspeh slovenskega filma na festivalu v Karlovih Varih

01. junij 2016
Najpomembnejši filmski festival v vzhodni Evropi je včeraj razkril filmske naslove, ki tekmujejo v glavnem programu, sekciji vzhodno od zahoda in dokumentarnem programu.

V 51. letu priznanega festivala bo slovenski film nastopal v kar dveh tekmovalnih programih.

V glavni tekmovalni program se je uvrstil film Nočno življenje Damjana Kozoleta. To je njegov deveti igrani celovečerni film in prvi, ki se bo prikazal v glavnem tekmovalnem programu karlovarskega festivala.

Kot so zapisali na spletni strani festivala in potem povzeli na ScreenDayliju je to film o tem kako se «življenje premožnega poročenega para v trenutku radikalno spremeni . Medtem ko je mož v kritičnem stanju po nesreči, ki se je pripetila v čudnih okoliščinah, žena poskuša razumeti situacijo in rešiti, kar se rešiti da...V tej izščiščeni drami priznanega slovenskega režiserja igralka Pia Zemljič blesti v vlogi iznajdljive žene.«

Ob Piji Zemljič nastopajo igralci Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski, Jana Zupančič, Petre Arsovski, Mojca Partljič.

Scenarij sta pisala Damjan Kozole in Ognjen Sviličić, pri pisanju je sodelovala tudi Urša Menart, direktor fotografije je bil Miladin Čolaković, glasbo so podpisali Kostov in Silence, montažerja sta bila Jurij Moškon in Ivo Trajkov, zvok so oblikovali Igor Čamo, Julij Zornik, Gašper Loborec, scenografa sta bila Dušan Milavec in Neža Zinajić, kostume je podpisala Zora Stančič, masko Mojca Gorogranc Petrushevska, direktor filma je bil Matija Kozamernik, producent filma pa Danijel Hočevar za produkcijsko hišo Vertigo. Koproducentki filma sta Labina Mitevska za makedonsko hišo Sisters and Brother Mitevski iz Makedonije in Amra Bakšić Čamo ter Adis Đapo za bosansko hišo SCCA PRO.BA.

Pri produkciji je sodeloval Filmski studio Viba film, film pa so finančno podprli Slovenski filmski center, Agencija za film R Makedonije ter Fondacija za kinematografijo iz Sarajeva.

Damjan Kozole je o filmu izjavil: "To je film o družbi, v kateri je gonilna sila strah. Ne ponuja enostavnih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi."

Ob svetovni premieri Nočnega življenja bo v glavnem programu prikazanih še sedem svetovnih premier in štiri mednarodne premiere. Češki film bo zastopalo zadnje delo Jana Nemca, ki je marca umrl, prvenci prihajajo iz Turčije, Kanade in Poljske, ostalih sedem filmov pa prihaja iz Italije, Nemčije, Madžarske, Romunije, Rusije, Španije in Slovaške.

V drugem tekmovalnem programu vzhodno iz zahoda, ki prikazuje izključno nova imena iz srednje in vzhodne Evrope pa bo evropska festivalska premiera prvenca Houston, imamo problem režiserja Žiga Virca in produkcije Studio Virc, ki je svetovno premiero imel aprila na festivalu Tribeca v New Yorku, trenutno pa je tudi na programu slovenskih kinematografov. Tudi v tem programu bo prikazanih dvanajst naslovov, poudarjajo pa močan "ženski element" letošnjega izbora. Estonija ima v programu dva filma, po en film pa ob Sloveniji prihaja iz Češke, Gruzije, Kosova, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije, Rusije in Turčije.

Slovenija se v glavni tekmovalni program vrača po enajstih letih. Leta 2005 so izbrali Uglaševanje, tretji celovečerni film režiserja Igorja Šterka. To je bilo leto najboljše uvrstitve na karlovarski festival, saj so prikazali še dva filma: Ruševine, drugi celovečerni igrani režiserja Janeza Burgerja v sekciji vzhodno od zahoda in Predmestje režiserja Vinka Möderndorferja kot prvi slovenski film v sekciji desetih režiserjev po izboru kritikov Varietyja.

Janez Burger je bil tudi prvi slovenski režiser po osamosvojitvi, ki se je leta 1999 uvrstil v glavni tekmovalni program s prvencem V leru.

Zadnja leta pa je bilo uspešno leto 2013, ko smo v programu vzhodno od zahoda imeli dva filma: Dvojino režiserja Nejca Gazvode in Adria Blues režiserja Miroslava Mandića.

Zelo uspešno leto pa je bilo tudi 2014, ko so v tekmovalnem programu vzhodno od zahoda predstavili film Drevo režiserke Sonje Prosenc, v 17. in zadnji ediciji programa desetih režiserjev po izboru revije Variety pa so prikazali tudi prvenec Razredni sovražnik režiserja Roka Bička.


Povezane novice