Svetovna premiera filma Mama v Rotterdamu

08. januar 2016
Mama je četrti celovečerni film režiserja Vlada Škafarja, ki s svojim filmskim opusom briše meje med fiktivnim in dokumentarnim filmskim izrazom. Podobno svoj program sestavlja tudi mednarodni filmski festival v Rotterdamu, ki bo letos potekal od 27. januarja do 7. februarja.

Zato ni naključje, da je Mama že tretji Škafarjev film, ki ga bodo predvajali na najpomembnejšem filmskem festivalu v državah Beneluxa in enega najpomembnejših svetovnih festivalov, ki se po pomenu in tradiciji uvršča takoj za veliko trojico Berlin - Cannes - Benetke in skupaj z ameriškim Sundanceom začenja novo filmsko leto. Pred tem so na festivalu pokazali film Otroci iz leta 2008, kasneje pa tudi Oča iz leta 2010, ki je sicer svetovno premiero imel na beneškem filmskem festivalu.Tokratna svetovna premiera zadnjega Škafarjevega celovečernega filma je v Rotterdamu našla najbolj primerno mesto, saj je glavni selektor ob potrditvi filma zapisal: » Film sem resnično vzljubil, saj je vznemirljiv, čustven in lep, ter po mojem mnenju režiserjevo najboljše delo doslej.«

V filmu mama odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčerke pa Vida Rucli. Vlado Škafar je tudi scenarist filma, direktor fotografije je Marko Brdar, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Film je slovensko-italijanska koprodukcija, pri kateri sodeluje producent Igor Prinčič iz goriške produkcijske hiše Transmedia. Ta je tudi prvič v zgodovini slovensko – italijanskega filmskega sodelovanja pridobila sredstva iz rimskega MIBACA, glavnega državnega financerja italijanskega filma.

Pridružena producenta sta Arch Production, ki jo vodi Boris Perić in SCCS/PRO.BA, ki jo vodi Amra Bakšić-Ćamo in prihajata iz Bosne in Hercegovine. Film so sofinanciral Slovenski filmski center, Regionalni avdiovizualni sklad iz Furlanije – Julijske krajine, koprodukcijo je podprl tudi evropski sklad Eurimages.

Razvoj filma pa je že na začetku bil podprt s strani MEDIA, evropskega programa za podporo avdiovizualne industrije. Tehnične usluge so prispeval Filmski studio Viba film, MB Grip in Gustav film.

Film bo predstavljen v delu uradnega programa, ki nosi naziv Bright Future, v katerega so vključili enajst (11) svetovnih premier in dvanajst (12) mednarodnih premier. Izbrani filmi naj bi prikazali »filmske avtorje z lastnim stilom in pogledom«.Svetovne premiere filma Mama se bo udeležil režiser Vlado Škafar in del ekipe.

Povezane novice