Še ena nagrada za Družinski film

22. april 2016
V češkem Plznu, kjer se drevi končuje nacionalni filmski festival Finale, so na zaključni slovesnosti za najboljši film festivala razglasili Družinski film Olma Omerzuja.

Olmo Omerzu je prejel zlatega vodomca, kar je že četrta nagrada za njegov drugi celovečerni film. Med trinajstimi filmi v glavni tekmovalni sekciji ga je za najboljšega izbrala mednarodna žirija v sestavi Juan Torres (Kolumbija), Martin Hradecký (Češka), Bill Guentzler (ZDA), Mariola Wiktor (Polska) in predsednik žirije Mike Reiss (ZDA) scenarist, ki je med drugim pisal tudi za animirano serijo Simpsonovi.

Družinski film, ki ga je koproducirala Arsmedia, v programu manjšinjskih koprodukcij pa podprl Slovenski filmski center, je svojo festivalsko pot začel septembra lani v San Sebastianu, že oktobra je na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Sledila je nagrada na festivalu v Cottbusu za najboljšo moško vlogo (Karel Roden) in pa nagrada Fipresci, ki jo je filmu podelilo mednarodno združenje filmskih kritikov in novinarjev na ljubljanskem Liffu.

Olmo Omerzu je študij filmske režije končal na praški FAMU in diplomiral s prvencem Mlada noč. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu, potem pa bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer je prejel več nagrad. Na začetku leta 2013 je bil Olmo Omerzu na Češkem imenovan za odkritje leta - nagrado, ki jo češki filmski kritiki podeljujejo izjemnim posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.

Povezane novice