​Svetovna premiera Omerzujevega Družinski film v San Sebastianu

29. julij 2015
Direkcija mednarodnega filmskega festivala v San Sebastianu je včeraj napovedala trinajst filmov v tekmovalnem programu novih režiserjev. Med njimi je tudi slovenski režiser Olmo Omerzu.

V program prvencev in drugih filmov se je Olmo Omerzu uvrstil s svojim drugi filmom, ki je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega producenta Arsmedia.

Pri filmu so sodelovali še producenti iz Francije, Nemčije in Slovaške. Film je v programu manjšinskih koprodukcij podprl tudi Slovenski filmski center.

Festival bo potekal od 18. do 26. septembra, prva projekcija Omerzujevega filma bo 21. septembra.

Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki jadrata po oceanu, otroka pa sta pustila doma, kjer lahko odkrivata meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in z njo tudi družina. Pes, ki je ostal na zapuščenem otoku, je njihovo edino upanje.

Češki in slovenski producent sta sodelovala že pri Omerzujevem prvencu Mlada noč, ki je bil njegov celovečerni absolventski film na praški FAMU. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu, potem pa bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer je prejel več nagrad.

Omerzu je bil tudi za svoje študentske filme večkrat nagrajen na festivalih (predvsem za srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem in med drugim prejel posebno nagrado za režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu).

Na začetku leta 2013 je bil Olmo Omerzu proglašen za odkritje leta na Češkem. Nagrado podeljujejo češki filmski kritiki, ki so se tega leta odločali med 30 celovečernimi igranimi in 15 dokumentarnimi filmi. Podelitev je ustvarjena po vzoru ameriških Zlatih globusov. Nagrada RWE – odkritje leta se podeljuje izjemnim posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.

Filmi v programu novih režiserjev tekmujejo za nagrado v višini 50.000 Eur. To nagrado je leta 2005 prejel slovenski režiser Jan Cvitkovič. Takrat je to bila najvišja festivalska nagrada, sej je bila težka kar 90.000 Eur.

Več na:

www.sansebastianfestival.com

Povezane novice