Prva nagrada za Družinski film režiserja Olma Omerzuja

31. oktober 2015
Na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu (21. - 31. oktober) je Omerzujev Družinski film prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek.

Družinski film je zgodba o zakonskem paru, ki se sam brez otroka odpravi na jadranje odkrivat meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in družina ostane sredi ničesar, njihovo edino upanje pa je pes na zapuščenem otoku. Film je češko - nemško - slovensko - francosko – slovaška koprodukcija.

Slovenska koproducentska hiša je Arsmedia, ob njej pa slovenski delež predstavljata Nebojša Pop-Tasić, ki je Omerzuju pomagal pri scenariju, ter kostumografka Marjetka Kurner Kalous. Direktor fotografije je Lukas Milota, za montažo je skrbela Janka Vickova, za scenografijo Iva Nemcova, zvok je oblikoval Florian Marquardt. V glavnih vlogah so nastopili Karel Roden, Vanda Hybnerova, Daniel Kadlec, Jenovefa Bokova, Eliska Krenkova, Martin Pechlat. Film je v programu manjšinskih koprodukcij prejel podporo Slovenskega filmskega centra.

Glavno nagrado tokijskega filmskega festivala je prejel brazilski režiser Roberto Berliner, ki je nagrajen za film Nise - O Coração da Loucura, zgodbo o zdravnici, ki v psihiatrični bolnišnici na obrobju Ria de Janeira z inovativnim terapevtskim pristopom povzroči pravo revolucijo. Gloria Pires je ekipi prinesla tudi nagrado za najboljšo igralko.

Za najboljšo režijo je nagrajen Mustafa Kara za film Kalandar Soğuğu, v katerem slika družino v gorski vasi blizu Črnega morja, daleč od moderne civilizacije, kjer meja med resnico in fikcijo ni jasna ločnica.

Naslednja postaja za Družinski film je tekmovalni program na filmskem festivalu v nemškem Cottbusu (3. - 8. november), kjer bodo ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra pripravili tudi posebni hommage slovenskemu filmu. V sredo, 11. novembra pa bo drugi celovečerni film Olma Omerzuja otvoril 26. Ljubljanski filmski festival.

Povezane novice