Šiška Deluxe v Chicagu, Clevelandu in na Češkem

20. marec 2016
Na 19. Festivalu filmov Evropske unije (European Union Film Festival), ki od 3. do 31. marca poteka v Chicagu, se bosta predstavila dva slovenska filma in koprodukcija Zenit režiserja Daliborja Matanića.

V prvih dneh festivala je dve projekciji že imel film Drevo režiserke Sonje Prosenc, ki ga je Hollywood Reporter označil z besedami: »Film pripoveduje kruto, elementarno zgodbo na presenetljivo nekonvencionalen način … in označuje prihod izrazito nadarjene mlade filmarke.«

V teh dneh pa se ameriškemu občinstvu predstavlja še Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča. Na festivalu ga napovedujejo kot komedijo v slogu The Three Stooges, a z nekoliko prijaznejšim preobratom. Domača komedija pa se ne bo vrtela samo na omenjenem festivalu v Chicagu, pač pa tudi v Clevelandu, kjer poteka jubilejni 40. CIFF (Cleveland International Film Festival).

V tekmovalni sekciji George Gund III Memorial Central and Eastern European Film Competition bo poleg filma Šiška Deluxe Slovenija prisotna še s tremikoprodukcijami - s filmom Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića, ter prvencema Ti me nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka in Naš vsakdan bosanske režiserke Ines Tanović.

Retrospektiva filmov Jana Cvitkoviča v Pragi

Da ima vsako mesto svojo zloglasno sosesko in da je v Ljubljani to Šiška, bodo spoznali tudi Čehi. Šiška Deluxe potuje namreč tudi na Febiofest - triindvajseti Mednarodni praški filmski festival, ki se zaključuje v petek. V sekciji posvečeno predstavljajo retrospektivo filmov Jana Cvitkoviča. Ob "Šiški" – ta bo v državi, ki je film tudi koproducirala, doživela premiero -, so izbrali še Kruh in mleko (2001), Odgrobadogroba (2005) in Cvitkovičev kratki film Srce je kos mesa (2003). Po festivalu Šiška Deluxe odhaja v redno kinodistribucijo v Pragi in večjih čeških mestih.

Povezane novice