​Idila in Drevo, naša filmska kandidata

04. november 2015
V Trstu se bo s svojim celovečernim prvencem Idila danes predstavil režiser Tomaž Gorkič.

Včeraj se je v Trstu začel znanstveno-fantastični filmski festival Science+Fiction. V dvorano Tripcovich in gledališče Miela se med 3.in 8. novembrom vračajo zunajzemeljska bitja, tuzemski stvori in ostali nepojasnjeni pojavi. Glavni dogodek leta znanstvenofantastičnih filmskih zanesenjakov na Tržaškem in širše, ki jih privlačijo tudi grozljivke in predvsem B produkcija. Novinarka Primorskih novic je v predstavitvi festivala zapisala: » Idila utegne s slovenskima "ruralcema Franclom in Vintlrjem, ki iz svojih žrtev kuhata žganje, prijetno presenetiti tržaško občinstvo, ki ima posebno afiniteto do takšnih in drugačnih perverznežev.«

Festival so v preteklih letih obiskali pomebni filmski ustvarjalci kot so Terry Gilliam, Christopher Lee, George A. Romero, Roger Corman, Alejandro Jodorowski.

Idilo so uvrstili med deset filmov, ki tekmujejo za srebrnega meliesa. Zmagovalec srebrnega meliesa iz Trsta se bo na koncu leta uvrstil med sedem kandidatov, zmagovalcev na drugih specializiranih festivalih, ki se bodo potegovali za zlatega meliesa, oskarja na področju fantastičnega filma.

Zlatega meliesa za leto 2015 letos podelijo ravno na festivalu v Trstu. Med sedem srebrnih meliesov se je uvrstila tudi avstrijska psihološka grozljivka Lahko noč, mamica, v režiji Veronike Franz in Severina Fiala in v produkciji Ulricha Seidla. Film je ravno tako tudi med kandidati za evropsko filmsko nagrado.

Naš kandidat za tujezičnega oskarja, prvenec Drevo režiserke Sonje Prosenc, po svetovni premieri leta 2014 v Karlovih Varih uspešno potuje po svetu. Jutri, 5. novembra se bo v Leedsu začel mednarodni filmski festival, kjer bo film Drevo imel britansko premiero. Festival poteka že 29. leto in prikaže najbolj uspešne filme zadnjega leta. Med njimi bo tudi koprodukcijski film Zenit, režiserja Daliborja Matanića, romunski Aferim, režiserja Radu Juda, madžarski Saulov sin, režiserja László Nemesa... Drevo bon a sporedu 6., 7., in 9. novembra.

Po predstavitvi na Otoku pa Drevo potuje na festival v francoski Arras, decembra pa ga že pričakujeta tudi dva festivala čez lužo: v Vancouvru in Washingtonu.

Povezane novice