Septembrske nagrade za Vojnovića in Bička, novi festivali za Sonjo Prosenc

17. september 2014
V Aleksandriji je od 10. do 16. septembra potekal 30. Filmski festival mediteranskih držav. Goran Vojnović je za film

Na festivalu so pokazali 124 filmov različnih dolžin in žanrov, iz več kot 27 držav. Film je nastal v produkciji Arsmedia, v produkciji Triglav filma pa je nastal Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička, ki je tri dni prej prejel dve nagradi na 7. mednarodnem festivalu filmske režije - LIFFE v Leskovcu, Srbija. Festival je potekal od 9. do 13. septembra. Igralec Igor Samobor je prejel nagrado zlati lešnik za najboljšo moško vlogo za upodobitev profesorja Roberta Zupana, režiser Rok Biček pa tretjo nagrado za režijo Živojin Žika Pavlović.
Veliko nagrado »Živojin Žika Pavlović pa je prejel Ivan Ikić za režijo koprodukcijskega filma Barbari, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljšo koprodukcijo.
Vse tri nagrade za režijo (velika, druga in tretja) so na festivalu v Leskovcu poimenovane po Živojinu (Žiki) Pavloviću, ki je pustil pomembne avtorske sledi tudi v slovenski filmski zgodovini
Film Drevo, režiserke Sonje Prosenc in produkcije Monoo, ki je svetovno premiero imel na festivalu v Karlovih Varih in je na festivalu v Portorožu prejel tri nagrade, pa se odpravlja na intentivno jesensko festivalsko turnejo. Te dni ga lahko gledajo na 16. Film by the Sea, ki poteka v mestu Vlissingen, na jugozahodu Nizozenske. Ocenjevala ga bo žirija mladih gledalcev.
Festival poteka od 12. do 21. septembra. 23. septembra pa se v poljskih Katowicah začenja filmski festival Ars Independent, ki poteka do 28. septembra. Film Drevo se je uvrstil v tekmovalnih program sedmih filmov, ki so lahko samo prvenci ali drugi filmi.
24. septembra pa se v Londonu začenja 22. Raindance Film Festival, ki poteka do 5. oktobra. Film Čefurji raus! bo tu imel svojo britansko premiero, ravno tako pa tudi dokumentarni film Projekt rak, režiserja Damjana Kozoleta. Film Gorana Vojnovića bo na sporedu 28. in 29. septembra, Kozoletovo filmsko posvetilo performerju Ulayu pa 25. in 26. septembra.

Več na:


http://www.filmbythesea.nl/details/The-Tree
http://arsindependent.pl/en/category/program/black-horse-competition/
http://raindancefestival.org/features-2014/chefurs-raus/>
http://raindancefestival.org/featuress2014/project-cancer/

Povezane novice