Nova predstavitev Karpopotnika in nova koprodukcija Življenje je trobenta

18. oktober 2015
V ponedeljek, 19. oktobra ob 19.30 uri bo v dvorani Cinema Aventure v Bruslju projekcija filma Karpopotnik, režiserja Matjaža Ivanišina. Filmu bo sledil pogovor z režiserjem, ki ga bo vodila Jasna Krajinović,

slovenska režiserka, ki že nekaj let živi in dela v Belgiji. V Bruslju v letu 2015 predstavljajo avtorske dokumentarne filme iz desetih držav. Projektu so dali naslov Dokumentarni ponedeljki (DocuMondays). Slovenski film se predstavlja z dvema filmoma: pred Karpopotnikom je to bil film Deklica in drevo (2012), režiserja Vlada Škafarja, ki je bil na ogled 23. februarja.

Karpopotnik je film o potovanju po sledeh izgubljenega filma, ki je svojo pot začel na lanskem festivalu v Rotterdamu, prvo priznanje pa je prejel na 20. MedFilm festivalu v Rimu, na Zagrebškem filmskem festivalu leta 2014 so ga razglasili za najboljši dokumentarni film, zadnjo nagrado pa je prejel septembra, na mednarodnem festivalu v Pančevu, kjer je dobitnik posebne nagrade žirije.

Film bo v novembru na sporedu na filmskem festivalu v Cottbusu (Nemčija) in na Dnevih slovenskega filma v Beogradu.

Trenutno pa v Varšavi poteka največji poljski filmski festival, kjer je letos svetovno premiero imela še ena slovenska manjšinska koprodukcija. To je Življenje je trobenta, tretji celovečerni igrani film hrvaškega režiserja Antonija Nuića. Premiera filma poteka v programu posebne projekcije (Special Screenings), kjer je na sporedu tudi film Zenit, uspešna manjšinska koprodukcija režiserja Daliborja Matanića, premierno predstavljena v Cannesu.

Življenje je trobenta je komedija o eni poroki in dveh družinah, katerih skladno življenje postavi pod vprašaj skrivnost iz preteklosti, ki nenadoma priplava na plan . Antonio Nuić ob režiji podpisuje tudi scenarij, za kamero je bil zadolžen Radislav Jovanov Gonzo, za montažo Marin Juranić. V filmu nastopajo Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković in Filip Šovagović.

Pri filmu je sodeloval slovenski koproducent Staragara. V epizodni vlogi je nastopil Primož Petkovšek - Petko. Slovenija je pri filmu prispevala del tehnike s strani studia Viba filma, ter scensko tehniko MB Grip, ravno tako je sodelovala tehnična ekipa scenske tehnike in luči. V postprodukciji filma je slovenski partner z oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom opravil celotno postprodukcijo zvoka in tudi končni miks v Viba filmu.


Več na:

facebook.com/documondaysbxl

http://www.wff.pl/en/home

Povezane novice