Deklica in drevo potuje v Bruselj

19. februar 2015
V Bruslju v letu 2015 predstavljajo avtorske dokumentarne filme iz desetih držav. Projektu so dali naslov Dokumentarni ponedeljki (DocuMondays).

V kinu Aventure bo 23. februarja ob 19:30 projekcija filma Deklica in drevo (2012), režiserja Vlada Škafarja. Film je intimen pogled v misli in čustva legendarnih gledaliških in filmskih igralk Štefke Drolc in Ivanke Mežan. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem, ki ga bo vodila Jasna Krajinović, slovenska filmska ustvarjalka, ki živi in dela v Belgiji. Pred nekaj leti smo tudi v Sloveniji lahko videli njen film Damjanova soba (2008), ki je nastal v produkciji bratov Dardenne.

19. oktobra 2015 bo na sporedu še en slovenski dokumentarni film: Karpopotnik (2013), režiserja Matjaža Ivanišina, ki je bil pravkar nagrajen s Štigličevim pogledom za izjemno režijo. To nagrado mu je prinesel ravno Karpopotnik, film o potovanju po sledeh izgubljenega filma.

Projekt dokumentarni ponedeljki se je začel 26. januarja s projekcijo filma Sveto polje, sveta vojna (2013) ameriškega režiserja poljskega rodu Lecha Kowalskega, 2. februarja pa je gostoval romunski režiser Corneliu Porumboiu s filmom Druga tekma (2014).

Dokumentarni ponedeljki potekajo dvakrat na mesec in pričakujejo še režiserje iz Bolgarije, Češke, Madžarske, Estonije, Latvije, Španije in Turčije.

Organizatorji so EUNIC Brussels - mreža evropskih kulturnih inštitutov, društvo Le P'tit Cine, festival dokumentarnega filma Filmer à tout prix (Snemati za vsako ceno) in Kino Aventure, ki je namenjen prikazovanju in promociji dokumentarnih filmov.

Več na:

facebook.com/documondaysbxl

Povezane novice