Karpopotnik in Mama Evropa na festivalu v Rotterdamu

26. januar 2014
22. januarja se je začel 43. Mednarodni filmski festival v Rotterdamu, eden izmed pomembnejših predstavitev filmske kulture v Evropi. Festival se ponaša s tekmovalno sekcijo prvencev, kjer je nagrada filmski tiger.

Pomemben dogodek za slovenski film je mednarodna festivalska premiera filma Karpopotnik, režiserja Matjaža Ivanišina, ki je na zadnjem festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij. Film je izviren in pretanjen portret režiserja Karpa Godine, Prešernovega in Badjurovega nagrajenca za življenjsko delo, ki pa se v filmu nikoli ne pojavi. Pojavijo pa se njegove filmske poti po Vojvodini, po katerih se po štiridesetih letih še enkrat odpravi Matjaž Ivanišin in se z junaki iz filma, od katerega so ostali le fragmenti, spominja popotnika s filmsko kamero – Karpa Godine.
Film je na festivalu v Rotterdamu uvrščen v sekcijo Spectrum Shorts, čeprav je njegova dolžina 49 minut. Film so prvič predvajali v soboto, 25. januarja, ponovno pa bo na sporedu v sredo, 29.januarja.
Premierne projekcije se je udeležil tudi režiser Matjaž Ivanišin.
V program so uvrščeni filmi od 3 do 59 minut, kar je možno samo na festivalu v Rotterdamu, ki od nekdaj skuša preseči utečene kategorije in forme.
V Rotterdamu pa je na sporedu tudi film Mama Evropa, režiserke Petre Seliškar, ki je bil pravkar predvajan v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov na filmskem festivalu v Trstu. V Rotterdamu film prikazujejo v programu EU- 29, ki je posvečen državi Evropi, njenim možnostim in mejam pred bližnjimi volitvami. Šestletna deklica, glavna junakinja filma, je pravi kažipot za bodoče rodove, ki bi želeli državo Evropo brez stvarnih in miselnih mej. Mama Evropa je bila na sporedu v petek, 24. januarja, pa tudi v soboto, 25. januarja. Zamudniki pa si jo bodo lahko ogledali še v ponedeljek, 27. januarja in v soboto, 1. februarja.

Več na:

http://www.filmfestivalrotterdam.com/en/films/karpopotnik/

http://www.filmfestivalrotterdam.com/en/films/mama-europa/

Povezane novice