Nagradi za Marka Mandića in Karpopotnika

10. september 2015
Na 31. mednarodnem filmskem festivalu v Alexandriji (Egipt) je Marko Mandić prejel nagrado za najboljšega igralca za glavno vlogo Mareta v filmu Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja.

V konkurenci 16 celovečernih igranih filmov, ki so bili uvrščeni v glavni tekmovalni program, je festivalska žirija nagrado za najboljšega igralca podelila Marku Mandiću za glavno vlogo Mareta v filmu Inferno. Za Marka Mandića je to že drugo filmsko sodelovanje z Vinkom Möderndorferjem. Prvič je glavno vlogo odigral v njegovem celovečernem filmu Pokrajina Št.2.

Film Karpopotnik, režiserja Matjaža Ivanišina pa je prejel posebno priznanje žirije na 2. mednarodnem filmskem festivalu v Pančevu (Srbija), ki je potekal od 2. do 6. septembra. Karpopotnika so predvajali v tekmovalnem programu »svetilniki«, ki ga odlikujejo srednjemetražni in celovečerni filmi z »radikalnim avtorskim izrazom«. Člani žirije so bili srbski režiser Slobodan Šijan, Dunja Kusturica, scenaristka in selektorica filmskega festivala Kustendorf, filmski kritik Neil Young (Velika Britanija) in Mark Peranson, urednik revije "Cinema Scope" (Kanada).

Tako za Inferno, kot tudi za Karpopotnika je to tretja mednarodna nagrada.

Inferno je prejel nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film (Spirit Award) na ameriškem 18. Brooklyn Film Festival-u in nagrado za najboljšo režijo (Golden Reel Award) na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu, ZDA.

Karpopotnik pa je svojo pot začel na lanskem festivalu v Rotterdamu, prvo priznanje pa je prejel na 20. MedFilm festivalu v Rimu, na zadnjem Zagrebškem filmskem festivalu pa so ga razglasili za najboljši dokumentarni film.

Film Inferno je trenutno na ogled tudi na mednarodnih filmskih festivalih v regiji: na 20. Dnevih hrvaškega filma v Orašju, Bosna in Hercegovina, ki potekajo od 5. do 11. septembra, kjer bo prikazanih 7 filmov iz regije. Uvrščen je v v tekmovalni program 8. Leskovačkega mednarodnega festivala filmske režije (LIFFE), ki poteka od 8. do 12. septembra v srbskem Leskovcu, kjer bo prikazanih 12 celovečernih filmov iz regije.

V oktobru napovedujemo tudi avstrijsko premiero filma Inferno na LET'S CEE Film Festival-u na Dunaju.

Več na:

www.alexmcff.com

www.pancevofilmfestival.com

Povezane novice