Glavna nagrada Let's CEE festivala na Dunaju filmu Ti me nosiš

14. oktober 2015
Pred nekaj dnevi se je na Dunaju končala 4. izdaja mednarodnega filmskega festivala, ki nosi ime Let's CEE in predstavlja filme iz srednje in vzhodne Evrope. Na Dunaju že vsak drugi prebivalec ni bil rojen v tem mestu, zato ima festival v avstrijski prestolnici široko ciljno občinstvo, katerega del je tudi kar velika slovenska skupnost.

Strokovna žirija, ki ji je predsedoval slovenski režiser Jan Cvitkovič, je glavno nagrado za najboljši celovečerni igrani film podelila manjšinski koprodukciji Ti me nosiš, hrvaške režiserke Ivone Juke, v katerem je v enih izmed glavnih vlog nastopil tudi Sebastijan Cavazza, slovenski koproducent pa je Vertigo. Žirija je izbirala med enajstimi filmi, med njimi je bil tudi koprodukcijski film Zenit, hrvaškega režiserja Daliborja Matanića, nagrajenec iz Cannesa. Nagrado sestavlja kipec z imenom Urania, ki ga je oblikoval avstrijski umetnik Tone Fink in denarna nagrada v višini 1.500,00 Eur. Urania je tudi stavba, ki so jo v letih 1909/10 zgradili po načrtih arhitekta Maksa Fabianija in je danes tudi kinodvorana, v kateri poteka del festivalskega programa.

Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra se je letos na festivalu še posebej poudarilo filmsko ustvarjanje iz Slovenije. Med igranimi celovečernimi filmi so predstavili kar tri slovenske filme:

Šiška De Luxe, režiserja Jana Cvitkoviča, ki bo slovensko distribucijo začel 27. oktobra, Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja, Čefurji raus!, drugi film režiserja in pisatelja Gorana Vojnovića. Vsi režiserji so bili prisotni na festivalu, Goran Vojnović pa je tudi nastopil v knjigarni Philadelphiabrücke. Na programu pa je bila tudi tretja koprodukcija – film Postali bomo prvaki sveta, srbskega režiserja Darka Bajića.

V dokumentarnemprogramu so prikazali slovenski glasbeni dokumentarni film Čas za improvizacijo, režiserjev Tine Lesničar in Janeza Stucina. Film predstavlja slovenske jazzovske glasbenike, ki študirajo in igrajo v New Yorku, Amsterdamu in na Dunaju. Zato je bil Dunaj pravo mesto, da so po filmu nastopili glasbeniki Igor Matkovič (trobenta), Jani Moder (kitara),basist Robert Jukić in bobnar Vladimir Kostadinović. Koncert je popestril filmski program, čeprav so ustvarjalci pričakovali večji obisk. Festival je koncert promoviral na svoji spletni strani, vendar so na filmskih festivalih glasbeni koncerti velikokrat nekoliko zapostavljeni. Festival pa ima zaenkrat tudi še precej skromen proračun, saj razpolagajo zgolj z 70.000 eur in zato veliko dela na festivalu opravijo prostovoljci.

V programu kratkih filmov sta se predstavila dva filma iz Slovenije: Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi, režiserke Svetlane Dramlić, v produkciji Arkadene in Svetlo črna, režiserja Reneja Maurina, v produkciji AGRFT.

Na festivalu so pokazali 118 filmov na 181 projekcijah. Projekcij slovenskih filmov se je udeležilo tudi veliko Slovencev, ki živijo in delajo na Dunaju. Tudi zaradi njih je pomembno sodelovati na naslednjem Let's CEE filmskem festivalu.


Več na:

<http://www.letsceefilmfestival.com/home.html>


Povezane novice