Vaje v objemu in Srečen za umret v Luksemburgu

14. oktober 2013
V Luxemburgu pravkar poteka šesti filmski festival filmov iz srednje in vzhodne Evrope – CinEast (9. - 27. oktober). Slovenski film se na tem festivalu predstavlja drugo leto zapored, tudi tokrat z gostujočim režiserjem.

Lani je bil to Jan Cvitkovič, letos pa je Metod Pevec, ki na festivalu predstavlja dva filma: lanskoletni film Vaje v Objemu in Estrellita –pesem za domov iz leta 2006.

Projekcija filma Vaje v objemu je bila eden izmed otvoritvenih dogodkov festivala, po projekciji je sledil pogovor z režiserjem in sprejem, ki ga je organiziralo naše veleposlaništvo v Belgiji in na njem predstavilo slovenska vina. Film Vaje v objemu se uspešno predstavlja na jesenskih festivalih, na mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu (12. - 16. september) je film Metoda Pevca prejel drugo nagrado za režijo, medtem ko je Grand Prix prejela koprodukcija Krogi, režiserja Srdana Golubovića. Tudi film Krogi, letošnji srbski kandidat za oskarja, predstavljajo na CinEastu.

Uspešna festivalska jesen pa pripada tudi prvencu Matevža Luzarja - Srečen za umret. Od septembra do oktobra se je zvrstil na kar štirih festivalih: na dunajskem festivalu LET'S CEE, 5. Filmskem festivalu v Prištini, 22. Filmfest Hamburgu, 12. in 15. oktobra pa tudi na CinEastu v Luxemburgu.

Ob štirih celovečernih slovenskih filmih pa bodo 23. in 24. oktobra predstavili tudi dva kratka filma: animirani film Boles, režiserke Špele Čadez, letošnji dobitnik vesne za najboljši kratki film, ki je zatem dobil nagrade za najboljši film tudi na festivalu Balkanima v Beogradu, Anim'est v Bukarešti in Se-Ma-For v Lodzu. Slovenski kratki igrani film pa bo predstavil Blaž Žavršnik s filmom Amelia, ki je leta 2012 nastal na ljubljanski Akademiji za gledaliče, radio, film in televizijo.

Več na :

http://www.cineast.lu/2013/

Povezane novice