Razredni sovražnik je zmagovalec LUX nagrade občinstva

06. julij 2015
Prvenec režiserja Roka Bička je osvojil LUX nagrado občinstva.

Med tremi Lux finalisti je svoj najljubši film izbiralo tudi občinstvo preko spletne strani in Facebook strani LUX FILM PRIZE. Rezultati izbora so bili objavljeni včeraj zvečer na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih.

Med finalisti sta bila še Banda punc (Bande de filles) francoske režiserke Celine Sciamma, in poljsko-danska koprodukcija Ida v režiji Pawla Pawlikowskega, ki je decembra osvojila Lux nagrado.

Filmski dnevi LUX so sicer potekali med oktobrom in decembrom po vseh državah EU, vsi filmski finalisti pa so bili prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire ali doseže ciljno občinstvo na tako široki ravni.

LUX Prize pa je razkril tudi deset nominirancev letošnjega leta. Po lanskem finalistu slovenskega režiserja Roka Bička, imamo tudi letos nominiranca, ki si ga delimo s Hrvati, saj je med njimi tudi Zenit (Zvizdan), režiserja Dalibora Matanića.

LUX Prize


Povezane novice