Filmska nagrada Lux prihaja v Slovenijo

03. november 2014
V najožjem izboru za nagrado je tokrat prvič slovenski film, Razredni sovražnik Roka Bička. Občinstvo si bo filme lahko ogledalo na brezplačnih filmskih projekcijah v Izoli, Ljubljani in v Celju, ki jih pripravlja Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Že v tem tednu, od 6. do 8. novembra, se bodo vsi trije filmi najprej odvrteli v Art kinu Odeon v Izoli. Filmi bodo nato svojo pot nadaljevali med 21. in 27. novembrom v Ljubljani, kjer bo 21. novembra projekcijia slovenskega filma Razredni sovražnik v Kinu Kolosej sledila tudi okrogla miza z ustvarjalci filma, evropskimi poslanci in filmskimi poznavalci.

Med 4. in 7. decembrom pa bodo vsi trije filmi na ogled še v celjskem Kinu Metropol.

Filmski dnevi LUX potekajo med oktobrom in decembrom po vseh državah EU, vsi filmski finalisti pa so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire ali doseže ciljno občinstvo na tako široki ravni. Na ta način bo občinstvo v vseh 28 državah EU dosegel tudi slovenski Razredni sovražnik. Med tremi finalisti sta še Banda punc (Bande de filles) francoske režiserke Celine Sciamma, in poljsko-danska koprodukcija Ida v režiji Pawła Pawlikowskega. Letošnje finaliste povezuje vodilni motiv mladosti, odraščanja ter soočanja z izzivi odraslosti.

Dobitnika nagrade LUX bodo z od danes naprej z glasovanjem izbrali evropski poslanci, slavnostna podelitev nagrade pa bo 17. decembra v Strasbourgu. Svoj najljubši film bo izbiralo tudi občinstvo prek spletne strani ali na Facebook strani LUX FILM PRIZE. Rezultati izbora občinstva bodo objavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prihodnje leto, kamor bo odpotoval tudi eden izmed glasovalcev, ki bo izbran z žrebom.Vse predstave so brezplačne, vstopnice pa bo mogoče prevzeti v tednu pred predstavo na blagajnah kinematografov.

Za več informacij redno spremljajte spletno stran www.europarl.si ter strani na družbenih omrežij (Facebook: Evropski parlament Slovenija in Twitter: @EP_Slovenija).

Več o nagradi LUX in letošnjih finalistih:

www.luxprize.eu



Povezane novice